Yeni Zelandalı teolog: "Christchurch saldırılarının hedefi 'işgalci öteki' görülen Müslümanlardı"

İsviçre'deki Bern Üniversitesi ve İngiltere'deki Birmingham Üniversitesinde araştırmacılığın yanı sıra Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesinde fahri akademisyen olarak görev yapan ilahiyat ve dini araştırmalar uzmanı Prof. Dr. Douglas Pratt, AA muhabirine, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 15 Mart 2019'da camileri hedef alan terör saldırılarının Hristiyan köktendinciliğiyle bağlantısını değerlendirdi.

Pratt, 51 kişinin hayatını kaybettiği Christchurch katliamının Müslüman karşıtı ve beyaz üstünlükçü ideolojiden beslendiğine dikkati çekerek, "Bu bir terör saldırısıydı, İslamofobik saldırıydı. Beyaz üstünlüğü, göçmen karşıtlığı hatta en çok da Müslüman karşıtlığının bir karışımıyla motive edilen ve daha güçlü bir tepki uyandırmayı amaçlayan bir saldırıydı. Christchurch saldırılarının asıl hedefi 'işgalci öteki' görülen Müslümanlardı." dedi.

Christchurch cami saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının, nüfusa oranı bakımından ABD'deki 11 Eylül saldırılarıyla benzerlik gösterdiğini ifade eden Pratt, şöyle devam etti:

"İlginç olan diğer husus, ölen 51 Müslümanın Yeni Zelanda'daki Müslüman nüfusun önemli bir bölümünü oluşturması ki bu oran sadece yüzde 1 civarında ancak ülkenin genel nüfusuna oranlandığında bu ABD'deki 11 Eylül saldırısında ölenlerin sayısıyla hemen hemen aynı. Dolayısıyla bazı insanlar 'Bu Yeni Zelanda'nın 11 Eylül'ü mü?' diye soruyor. Cevabım hayır, çünkü İkiz Kuleler'e yapılan saldırı tüm ulusa karşı yapılmış bir saldırıydı. Bu ise sadece Müslümanları hedef alan İslamofobik saldırıydı."