Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,571.90
BTC/USDT
70,478.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Müttefikler saldırının anlaşmaları ihlal ettiği konusunda mutabık

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "İttifak topraklarında ilk kez sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal kullanılmıştır. Tüm müttefikler bu saldırının uluslararası kural ve anlaşmaları ihlal ettiği konusunda mutabıktır." dedi.

15.03.2018 - Güncelleme : 15.03.2018
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Müttefikler saldırının anlaşmaları ihlal ettiği konusunda mutabık

BRÜKSEL

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ittifakın geçen yılki faaliyetlerini kapsayan "2017 Yıllık Raporu" açıkladı.

Raporu Brüksel'deki NATO karargahında düzenlediği basın toplantısıyla tanıtan Stoltenberg, raporun ittifakın 2017 yılında savunmaya daha fazla yatırım yaptığını ortaya koyduğunu belirtti.

NATO'nun 2017 faaliyetleri hakkında genel bir değerlendirme yapan Stoltenberg, ittifakın doğu kanadına dört muharebe grubu konuşlandırdığını, Karadeniz'de varlığını güçlendirdiğini, hibrit ve siber saldırılara karşı direncini artırdığını, DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyona üye olduğunu, Avrupa Birliği (AB) ile iş birliğini artırdığını, Irak'ta bir eğitim misyonu ve Karadağ'ın üyelik sürecini başlattığını hatırlattı. 

 "NATO'nun karşılaştığı temel sınamalardan biri Rusya'nın davranışları"

NATO'nun karşılaştığı temel sınamalardan birinin Rusya'nın davranışları olduğunu belirten Stoltenberg, İngiltere'nin çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın sinir sistemi üzerinde etkili ve askeri nitelikte Rus yapımı bir kimyasal madde ile zehirlendiğine ilişkin olay hakkında şu ifadeleri kullandı:

"NATO'nun kuruluşundan beri ittifak topraklarında ilk kez sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal kullanılmıştır. Tüm müttefikler bu saldırının uluslararası kural ve anlaşmaları ihlal ettiği konusunda mutabıktır. Bu kabul edilemez, medeni bir dünyada yeri yoktur. Kuzey Atlantik Konseyinin de dün belirttiği gibi, tüm müttefikler İngiltere'yle dayanışma içindedir." 

Saldırı bağlamında NATO'nun 5'inci maddeyi işletip işletmeyeceğinin sorulması üzerine ise Stoltenberg, İngiltere'den bu yönde talep gelmediğini belirterek, "Ölçülü ve orantılı bir şekilde tepki vermek önem taşıyor." dedi.

Muhabir: Şerife Çetin








Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın