Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,214.62
ETH/USDT
3,571.90
BTC/USDT
70,470.00
BIST 100
9,057.68
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Hiçbir zaman Avrupa'dan gelecek kaynağa sırtımızı dayamadık

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye olarak biz hiçbir zaman Avrupa'dan gelecek kaynağa, yardıma sırtımızı hiç dayamadık." dedi.

19.11.2017 - Güncelleme : 19.11.2017
Başbakan Yardımcısı Şimşek: Hiçbir zaman Avrupa'dan gelecek kaynağa sırtımızı dayamadık

ANKARA

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de katıldığı programda, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB'nin 2018 bütçesinde Türkiye için öngörülen fonlarında 105 milyon avro kesintiye gidilmesini kararlaştırdığının hatırlatılması üzerine Şimşek, "Bir şey değil, haber etkisi çok kötü ama kendisi hiç anlamlı değil. 2018 yılında muhtemelen Türkiye, küresel sistemden minimum 210 milyar dolarlık kaynak bulacak, yani yaklaşık 180 milyar avro. Bu 180 milyar avronun içinde 105 milyon avrodan bahsediyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Şimşek, Türkiye'nin hiçbir zaman Avrupa'dan gelecek kaynağa, yardıma sırtını dayamadığını, böyle bir beklentisinin olmadığını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Biz zaten uluslararası piyasalarda hakkımızla, saygınlığımızla, şirketlerimizin, Hazine'nin ortaya koyduğu performansıyla, kaynak noktasında bugüne kadar sorun çekmedik. Şimdi bu üretilen spekülatif nitelikli haberler ortamla uyumlu olduğu için bizi etkilemeye başladı." diye konuştu.

AB'nin Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin en çok doğrudan yatırım çektiği, en çok turistin geldiği, en çok finansmanın sağlandığı bölgenin Avrupa Birliği olduğunu söyledi.

Şimşek, "AB ile ilişkiler kopuyor' dediğiniz an, aslında hedef Avrupa Birliği ilişkileri değil, hedef Türkiye ekonomisi." dedi.

2017 büyüme beklentisi

2017 büyüme beklentisi ile ilgili olarak da Şimşek, "Ekimden itibaren bu spekülatif nitelikli haberler ve kurdaki oynaklık, faizlerdeki yükseliş trendi bütün bunlar olumsuz etkiledi. Momentum kaybı bir miktar var ama olmasaydı rahat yüzde 7 denilebilirdi. Şu anda yüzde 6-7 arası gibi bakılıyor." şeklinde konuştu.

Şimşek, "İç ve dış talep güçlü. Normalde yatırımların artmasını beklersiniz, bu büyümeyi destekliyor. 2018'de yüzde 5,5'lik büyüme hedefi bu nedenle gerçekçi." dedi.

"Ekonomi şu anda güçlü olduğu için şirketlerin fiyatlama kapasitesi var. Türkiye'nin 2000'li yılların başındaki sorunlara bakarsanız, o yıllardaki duruma göre Türkiye'nin temelleri sağlam." ifadelerini kullanan Şimşek, şöyle konuştu:

"Küçük şirketlerimiz döviz geliri yoksa dövizle borçlanamaz. Defteri kapatıyoruz. Bununla ilgili şu anda Mecliste bir yetki kanunu var." 

Muhabir: Zeynep Akyıl, Erdal Çelikel

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın