Ekonomi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu: ABD ile vize krizi 50 milyar TL zarara neden oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, "ABD ile vize krizi, döviz ve faizlerdeki artış, borsadaki kayıpla, 50 milyar TL zarara neden oldu." dedi.

12.10.2017 - Güncelleme : 12.10.2017
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu: ABD ile vize krizi 50 milyar TL zarara neden oldu Fotoğraf: AA / Murat Kaynak

TBMM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "ABD ile vize krizi, döviz ve faizlerdeki artış, borsadaki kayıpla, 50 milyar TL zarara neden oldu." dedi.

Erdoğdu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, ABD ile olan vize krizinin "Türkiye'ye 50 milyar TL'ye mal olduğunu söylediklerini" anımsattı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Nereden çıktı 50 milyar TL?" dediğini aktaran Erdoğdu, dövizdeki her bir kuruş artışın reel sektörü 2,1 milyar lira zarara soktuğunu, döviz kurlarındaki ani yükselmenin ortalaması alındığında, toplamda reel sektörün 26 milyar TL zarar gördüğünü söyledi.

Borsa İstanbul'un vize krizinin ardından değer kaybettiğini belirten Erdoğdu, borsa değerinin 813 milyar liradan 790 milyar liraya düştüğünü öne sürdü. Buradan da kaybın 23 milyar TL olduğunu ifade eden Erdoğdu, vize krizinin faizlerin yükselmesine de neden olduğunu; kamu iç borçlanmasında 3 milyar TL; dış borçlanmada da 11 milyar TL artış olduğunu anlattı.

Bunların toplamının 63 milyar TL olduğunu ancak ihtiyatlı davranarak bunu ortalama 50 milyar TL olarak söylediklerini vurgulayan Aykut Erdoğdu, şöyle konuştu:

"(Al papazı ver papazı) ile başlayan vize krizi, döviz ve faizlerdeki artış, borsadaki kayıpla, vatandaşın ve devletin 50 milyar TL zarar etmesine neden olmuştur. Gezi parkında üç kuruş döviz artı diye kıyameti koparmışlardı. Vize krizinde, Gezi parkındaki etkinin 4, 5 katı etki söz konusudur.

Maliyetin ne olduğunu, döviz borcu olan, geçim sıkıntısı çeken bilir. Evlerinde çelik kasalarda, ayakkabı kutularında ağzına kadar döviz varlığı olanlar, bundan kar etmiştir. Kaybeden, namus, temiz, dürüst vatandaşlar ve firmalardır."

Muhabir. Alp Özden

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.