
İnsanlar tüm haberleri olduğu gibi, savaşları, doğal afetleri ve diğer toplumsal olayları da habercilerin kaleminden okuyor, foto muhabirleri ve kameramanların gözleriyle görüyor. Haberciler ise tüm bu haber ve görüntüleri en zor şartlarda, canları pahasına hazırlamak zorunda kalıyor. Bugüne kadar dünyada bu tür haberleri yaparken rehin alınan, yaralanan ya da hayatını kaybeden birçok haberci oldu.
Bu nedenle bu tür görevlerde bulunacak habercilerin her şeyden önce bu tür ortamlarda hayatta kalmayı öğrenmeleri gerekiyor. Fakat maalesef dünyada medya çalışanlarının çoğu savaş ortamlarında nasıl hayatta kalacağını ve ne şekilde davranacağını bilmiyor.
Basın kuruluşlarının hiçbirinin savaş ve doğal afetler için özel eğitim almamış, sertifikası olmayan habercileri olay mahalline göndermemesi gerekiyor. Anadolu Ajansı da savaş muhabirliği eğitimi almamış habercileri olağanüstü durumların yaşandığı bölgelere göndermeyen kurumların başında geliyor.
Habercilerin olağanüstü durumlarda neler yapması gerektiğini öğrenmeleri için dünyada sadece birkaç kurum tarafından verilen “Savaş Muhabirliği Eğitimi” 2012 yılından itibaren Anadolu Ajansı ve Polis Akademisi iş birliğiyle Türkiye’de de verilmeye başlandı. Eğitime; Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı yetişmiş eğitimci kadrosuyla destek veriyor. Her biri alanında uzman akademisyen, profesyonel güvenlik güçleri ve deneyimli haberciler tarafından verilen eğitimler boyunca gerçek mühimmat kullanılarak; katılımcılar için olağanüstü durumların yaşanabileceği tüm ortamlar oluşturulup dersler kursiyerlere “yaşatılarak” öğretilmektedir.


Savaş Muhabirliği Eğitimi boyunca, habercilikten kişisel güvenliğe, savaş hukukundan ilk yardıma, ileri sürüş tekniklerinden suda hayatta kalmaya, kimyasal ve biyolojik saldırılardan olağanüstü durumlarda medya yönetimine kadar 26 ayrı ders verilmektedir. Eğitim 12 gün sürmekte, program 62 saati pratik olmak üzere toplam 108 saat olarak uygulanmaktadır.
Kursiyerlerden başarılı olanlara uluslararası geçerliliği olan Savaş Muhabirliği Sertifikası’nın verildiği Savaş Muhabirliği Eğitimi Programı kapılarını sadece Türkiye’den değil, tüm dünyadan katılımcılara açmaktadır.
- Savaş Muhabirliği
- Savaş Foto Muhabirliği ve Kameramanlığı
- Olağanüstü Durumlarda Medya Yönetimi
- Terör ve Şiddet Olaylarında Yayın İlkeleri
- Savaşta Görsel Haber Örnekleri
- Rota Belirleme ve Harita Okuma
- Hava ve Deniz Operasyonları
- Savaş Hukuku
- KBRN Saldırıları
- Savaş Teorisi ve Terminolojisi
- Haber Konusu Olarak Doğal Afetler
- Propaganda Stratejileri
- Beden Dili
- Teknoloji ve Bilgi İletim Güvenliği
- Ortadoğu Jeopolitiği
- Yakın Savunma
- Risk Analizi ve Genel Görev Prosedürü
- İkna Stratejileri ve Algı
- Toplumsal Olaylar
- Araç Güvenliği ve İleri Sürüş Teknikleri
- Suda Hayatta Kalma
- Silah, Balistik, Adam Kaçırma, Rehin Alma, Kontrol Noktaları
- Kişisel Güvenlik: Kurşun Geçirmez Ekipman, Gaz Maskesi Kullanımı
- Adam Kaçırma, Rehin Alma, Kontrol Noktaları
- İlk Yardım (Kalp Masajı, Kırıklar, Sedye ile Taşıma, Yanıklar ve Yaralanma)
- Patlayıcılar, Mayın ve Bubi Tuzakları ve Tehlikeli Alanlar
- Terör ve Terörizm
- Sığınmacılar ve Mülteci Kampları
- Savaşta Hayatta Kalma
- Gece Kampı
- Paintball Aktivitesi