Migros, Kırşehir'de yeni güneş enerjisi santralini devreye aldı
Migen Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Şevki Tuncer, "2030 yılına kadar karbon emisyonlarımızı yüzde 42 azaltma ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşma hedefimiz doğrultusunda da kararlı adımlarla ilerliyoruz" dedi
İSTANBUL (AA) - Migros, Kırşehir'de 321 dönüm arazi üzerine kurulu yeni güneş enerjisi santralini (GES) faaliyete geçirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, santralde yaklaşık 63 bin adet çift yönlü yerli üretim güneş paneli kullanıldı. Paneller, doğrudan güneş ışınları ve yerden yansıyan enerjiyi maksimum verimlilikle değerlendirebiliyor.
En son teknoloji bileşenlerle inşa edilen tesis, tek başına yıllık 56 bin 280 megavatt saat (MWh) enerji üretecek. Daha önce devreye alınan 11 bin MWh kapasiteli dört çatı GES projesinin ardından bu yatırımla birlikte Migros'un toplam GES projelerinde ürettiği enerji, yıllık enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak kapasiteye ulaştı. Migros, 2024'te GES projelerinin tamamı için 9,9 milyar lira yatırım gerçekleştirdi.
Migros'un yüzde yüz iştiraki olan Migen Enerji AŞ, Migros'un enerji tedariki, enerji verimliliği çözümleri ve yenilenebilir enerji yatırımları alanında uçtan uca enerji yönetimi hizmeti sunuyor.
- 600'den fazla mağazanın enerji ihtiyacını karşılayacak
Açıklamada görüşlerine yer verilen Migen Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Şevki Tuncer, 2024'ün sonunda EPDK'dan aldıkları 'Elektrik Tedarik Lisansı' ile enerji tedariği de dahil olmak üzere, çok noktalı tüketim takibi, verimlilik çözümleri ve temiz enerjiye erişim konularında uzman bir marka olduklarını belirtti.
Kırşehir'de devreye alınan ilk arazi güneş enerjisi sistemi ile 600'den fazla Migros mağazasının enerji ihtiyacını temiz enerji kaynakları ile karşıladıklarını vurgulayan Tuncer, '2025'te dört ilde daha toplam 97 bin MWh enerji üretecek yeni santraller için çalışmalara başladık. 2030'e kadar karbon emisyonlarımızı yüzde 42 azaltma ve 2050'de net sıfır emisyona ulaşma hedefimiz doğrultusunda da kararlı adımlarla ilerliyoruz. Bu tesis sayesinde yılda 35 bin ton karbon salımının önüne geçeceğiz.' ifadelerini kullandı.
Tuncer, Migen ile elektrikli araç şarj istasyonları gibi sürdürülebilir ulaşım çözümlerine de yatırım yaparak çevre dostu bir ekosistem inşa ettiklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla artan talebi karşılamak için Miggo Şarj uygulamamız ile mağazalarımızın otoparklarına şarj istasyonları kuruyoruz. Bu sayede müşterilerimiz Migros mağazalarında alışveriş yaparken araçlarını da şarj etme imkanına sahip oluyor. 2024 sonunda 67 olan elektrikli araç şarj istasyonu sayımızı, 2025'te 150'ye çıkarma hedefindeyiz. Geleceğe daha temiz bir dünya bırakmak için, çevreye duyarlı enerji projelerimizi büyütmeye devam edeceğiz.'
Enerji
Aygaz projesiyle 100 bini aşkın kadın teknoloji ve girişimcilik eğitimiyle buluştu
Enerji
TotalEnergies ve Digiturk, Club TotalEnergies üyelerine özel kampanya düzenliyor