• Altın : 2,836.91
  • BIST 100 : 9,389.62
  • BIST 30 : 10,363.89
  • BTC/USDT : 90,642.00
  • Dolar : 34.44
  • ETH/USDT : 3,101.70
  • Euro : 36.29
ŞİRKET HABERLERİ

Opel Corsa B, 30. yaşını kutluyor

Her zamankinden daha modern, daha dijital ve daha fazla çeşitlilik ile yeni Opel Corsa, 2023'ün son çeyreği itibarıyla Türkiye yollarıyla buluşmaya hazırlanıyor

  • 29.07.2023
  • Emirhan Yılmaz
  • Istanbul
  • Otomotiv
news

İSTANBUL (AA) - Opel'in 1993'ten 2000'e kadar üretilen ikinci nesil Corsa modeli, 2023 itibarıyla 30'uncu yaşını kutluyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Opel'in uzun soluklu başarı hikayelerinden biri olan Corsa, 1993'te yollarla buluşan ikinci nesil ile B segmentinde başlı başına bir dönemin kapanıp yeni bir anlayışın başlamasını sağlamıştı.

1982'deki lansmanından bu yana 14,5 milyonun üzerinde üretilen Corsa, 2021'de İngiltere'nin en çok satılan otomobili ve son iki yılda Almanya'nın en popüler küçük otomobili oldu. Her zamankinden daha modern, daha dijital ve daha fazla çeşitlilik ile yeni Opel Corsa, 2023'ün son çeyreği itibarıyla Türkiye yollarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Yeni Opel Corsa, 'Corsa Elektrik' adı altında ilk kez iki farklı batarya seçeneğiyle elektrikli olarak satışa çıkıyor. Ayrıca, Corsa'nın 2019'da küçük otomobil segmentinde sunduğu uyarlanabilir Intelli-Lux LED Matrix farlar da optimize edildi. Opel Corsa'yı böylesine büyük bir başarıya götüren belki de en önemli unsur, daha üst sınıflarda görmeye alışkın olunan yeniliklerin, kompakt segment alıcılarına uygun fiyata sunulabiliyor olması gösteriliyor.

Hideo Kodama liderliğindeki tasarımcılar, Corsa B için yola çıktığında önemli bir risk aldı. Köşeli bir tasarıma sahip Corsa A'nın büyük başarısına rağmen Rüsselsheim, Corsa B'yi kadınlar için daha çekici hale getirme kararı aldı. Böylece Hideo Kodama, iri gözleri andıran farlarıyla çok daha yuvarlak, daha yumuşak tasarım çizgilerine sahip bir Corsa tasarladı. Pürüzsüz, yuvarlak şekiller, birkaç yıl önceki Junior konseptinden esinlenmişti. Ancak yuvarlak tasarım hatları sadece görsel bir unsur olarak kalmadı, sürüş açısından da önemli bir kazanım sağladı. Modelin aerodinamiği iyileşti ve yakıt tüketimi de azaldı.

Bunlara ek olarak, 3 ve 5 kapılı modellerin tasarım farkı da dikkat çekiciydi. Tasarımcılar, özgün karakterli iki farklı model ortaya çıkardılar. 3 kapılı versiyona coupe tarzında bir arka kısım ile sportif bir siluet kazandırdılar. 5 kapılı versiyon ise daha dik bagaj kapağına sahip aile versiyonuydu. Arka kısım, arka koltuk yolcuları için daha ferahtı. Ayrıca bagaj hacmi maksimum 1.150 litreye kadar çıkartılabiliyordu.

Opel Corsa B, özellikle zengin ürün çeşitliliği ile öne çıktı. Eco'dan Swing'e, Joy'dan Sport'a ve GSi'a kadar 5 farklı donanım seviyesine sahipti. Uyumlu kumaş desenleri ve renkler sayesinde her zevke uygun bir seçenek sunuyordu. Ayrıca Opel, bazı pazarlar için, 3 ve 5 kapılı hatchback modellerin yanına bir station wagon, 4 kapılı bir sedan ve bir pikap olmak üzere farklı versiyonları da üretti.

- Yapılan gelişmeler konfora ve daha da önemlisi güvenliğe fayda sağladı

Corsa A'dan Corsa B'ye geçişte yapılan gelişmeler konfora ve daha da önemlisi güvenliğe fayda sağladı. Corsa, 10 santimetre uzayarak yaklaşık 3,73 metre uzunluğa ulaştı. Daha uzun bir aks mesafesine ve son derece kısa gövde çıkıntılarına sahip oldu. Bunun dışında ön cam daha da öne çekildi ve 5 kapılı modelin arkası daha dik bir açıya sahipti. Tüm bu önlemler, Corsa B'nin baş, omuz ve bacak mesafesi gibi alan ve hareket özgürlüğü açısından sınıfındaki en iyi değerleri sunmasını sağladı.

Büyük cam alanlar ve ince sütunlar, aydınlık, havadar bir iç atmosfer ortaya çıkardı ve başarılı bir görüş sağladı. Kötü havalarda bile her yönden net bir görüş sağlamak için yanlardaki özel bir ön cam çerçevesi, yağmur suyunu camlardan uzak tutuyordu. Ayrıca aerodinamik olarak tasarlanan yan ayna gövdesi, ayna yüzeyinde ve camlarda kir birikmesini önleyen küçük bir çıkıntıya sahipti.

Corsa B, kompakt otomobil segmentinde yeni güvenlik standartları belirledi. Gövdenin burulma rijitliği, önceki nesle kıyasla yüzde 40 artmıştı. Bu sınıfta ilk kez yandan çarpma anında yolculara ek koruma sağlayan kapı içlerinde çift çelik darbe bariyerleri ve ön koltuklarda mekanik aktif gergili emniyet kemeri standart olarak sunuldu. Ayrıca, lansmandan kısa bir süre sonra sürücü için tam boy hava yastığı da sunulmaya başlandı.

Ailenin sportif üyesi Corsa GSi 16V, 1993 yılında yollara çıktı. Dönemin en hızlı Corsa'sı, gövde renkli yan marşpiyeler ve tamponların yanı sıra ön ve arka spoylerlere de sahipti. Standart donanımda ayrıca elektronik kontrollü ABS, devir göstergesi ve geniş lastikler de vardı. Corsa GSi, 0-100 kilometre hızlanmasını 9,5 saniyede tamamlayabiliyor ve maksimum 195 kilometre hıza ulaşabiliyordu. Sportif bir şasi ve gazlı amortisörler, performansı yola aktarmaya yardımcı oluyordu. Spor koltuklar ve deri direksiyon, kokpitte doğru atmosferin ortaya çıkmasını sağlıyordu.

- Corsa B verimlilik noktasında da standartları belirliyordu

Opel'in her zaman öncelikleri arasında gelen sürdürülebilirlik ve kaynakların korunması, o yıllarda da sorumlulukların sürüş keyfiyle bir arada sunulabileceğini gözler önüne seriyordu. Corsa B, yakıt enjeksiyonlu ve katalitik konvertörlü benzinli motorları sayesinde verimlilik noktasında da standartları belirliyordu.

Verilen bilgiye göre, özellikle 1,2 litrelik (33 kW/45 HP) ekonomik motoruyla Corsa, 1993'te yollara çıktığında, üç yıl sonra yürürlüğe girecek emisyon standartlarını çok önceden karşılayabiliyordu. ADAC (Genel Alman Otomobil Kulübü) ve ÖAMTC (Avusturya Otomobil, Motosiklet ve Turing Kulübü)'ye göre ortalama 4,66 litre/100 kilometre yakıt tüketimiyle Corsa Eco, ağırlık ve performans açısından 'Avrupa’nın En Ekonomik Otomobili' oldu. Ayrıca 1990'ların başında sadece 72 desibellik geçiş sesiyle Avrupa'nın en sessiz otomobillerinden de biriydi.

Bunlara ek olarak Opel, 1990'da otomotiv plastikleri için geri dönüşüm döngüsüne sahip ilk otomobil üreticisiydi. Bu bağlamda, ömrünü tamamlamış araçların geri dönüşümü, henüz Corsa B'nin tasarım aşamasında da düşünülmüştü. Karıştırılmamış plastik kompozitler ve her bir bileşen için sökülmesi kolay sabitleme teknikleri, geri dönüşüme önemli bir katkı sağladı. 30 yıl önce Eisenach Fabrikası'nda başlayan üretim serüveni ile Corsa, Avrupa'nın en modern ve kaynakları en verimli kullanan otomobil fabrikalarından birinde üretildi.