Lokman Hekim Sağlık Vakfı'ndan "sağlıkta şiddete" ilişkin araştırma
Lokman Hekim Sağlık Vakfı, Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü kapsamında, tıp fakültesi öğrencileri ile sağlık çalışanlarının şiddetle karşılaşma oranlarına yönelik araştırmanın sonuçlarını paylaştı
İSTANBUL (AA) - Lokman Hekim Sağlık Vakfı, Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü kapsamında, tıp fakültesi öğrencileri ile sağlık çalışanlarının şiddetle karşılaşma oranlarına yönelik araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Vakıftan yapılan açıklamada, araştırmanın sonuçlarına yer verildi. Araştırmada, her 10 tıp fakültesi öğrencisinden 1'inin henüz meslek hayatına başlamadan şiddete uğradığı belirtildi.
Sağlık çalışanlarının büyük kısmının benzer deneyimler yaşadığının belirtildiği araştırmada, katılımcıların yüzde 69'u meslek hayatlarında şiddete uğradığını aktardı.
Araştırmada, maruz kalınan şiddet türleri arasında ilk sırada yüzde 80 ile bağırmanın yer aldığı kaydedilirken, katılımcıların yüzde 72'sinin tehdit, yüzde 59'unun ise aşağılanma yaşadığı, fiziksel şiddet oranının yüzde 25, kesici alet veya ateşli silahla saldırıya uğrayanların oranının yüzde 10 olduğu tespit edildi.
Katılımcıların çoğunluğunun, 'yaşanan olayların ardından herhangi bir gelişme yaşanmadığını' belirttiği araştırmada, katılımcıların yüzde 4'ü 'saldırganın yakalandığını ve uygulanan yaptırımı yeterli bulduğunu' ifade etti. Öte yandan 'Beyaz Kod' başvurusu yapanların oranının da yüzde 1 olduğu vurgulandı.
- 'Pek çok noktada eş zamanlı adımlar atmalıyız'
Açıklamada görüşlerine yer verilen Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, her 10 tıp fakültesi öğrencisinden 1'inin meslek hayatına başlamadan şiddete uğradığını belirtti.
Şeker, bu tablonun mesleki motivasyonu ve sağlık sisteminin geleceğini tehdit ettiğini anlatarak, şu ifadeleri kullandı:
'Henüz öğrenciyken yaşanan bu travmalar, geleceğin sağlık profesyonellerini mesleklerinden soğutuyor. Bu durum hem bireysel hem de sistemsel olarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Tıp öğrencilerinin daha mesleğe başlamadan şiddetle karşılaşması, onların hizmet verme kararlılığını ve bağlılığını zedeliyor.'
Sağlıkta şiddetin yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorun olduğunun altını çizen Şeker, çözüm için çok paydaşlı işbirliği gerektiğine işaret etti.
Şeker, hasta memnuniyetsizliğinden iletişim problemlerine, eğitim eksikliklerinden iş yüküne kadar pek çok noktada eş zamanlı adımlar atılması gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
'Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, yapıcı ve etkili bir mücadele yürütülmeli. Farkındalık çalışmaları kadar, uygulamalı destek mekanizmaları da güçlendirilmelidir.'
Sağlık
BT koroner anjiyografiyle kalp krizi riski erken dönemde tespit edilebiliyor
Sağlık
Medipol'den prostat tedavisinde HoLEP teknolojisinin faydalarına ilişkin değerlendirme
Sağlık
İstanbul Medipol Üniversitesinde Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu düzenlendi