Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,211.26
ETH/USDT
3,590.80
BTC/USDT
70,923.00
BIST 100
8,996.87
Kurumsal Haberler

'30 büyükşehirde 30 milyar lira tasarruf mümkün'

AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka, "Türkiye 30 tane büyükşehrini akıllı şehir kategorisine sokabilirse, yılda 30 milyar lira tasarruf imkanı var." dedi.

26.04.2018 - Güncelleme : 26.04.2018
'30 büyükşehirde 30 milyar lira tasarruf mümkün'

İSTANBUL

Anadolu Ajansı (AA) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, dünyada enerji ve su tasarrufunun halen çok düşük olduğunu, akıllı şehirlere geçişle bu oranların iyileşeceğini belirterek, "Türkiye 30 tane büyükşehrini akıllı şehir kategorisine sokabilirse, yılda 30 milyar lira tasarruf imkanı var." dedi.

Şıvka, moderatörlüğünü de üstlendiği, 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nın (ICSG 2018), Akıllı Şehirlerde İletişim Teknolojileri Oturumu'nda konuştu.

Dünyada şehirlere göç sonucu vatandaş şikayetlerinde ön sıraları ulaşım, trafik ve otopark gibi problemlerin aldığına dikkati çeken Şıvka, bu tarz sorunları çözmede geleneksel yaklaşımların yeterli olmadığını ve teknoloji alanında tüm imkanların akıllı şehirler kurma üzerine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yine küresel ölçekte bakıldığında şebeke sularında sızıntı ve kaçak oranının yüzde 50 olduğu bilgisini veren Şıvka, 2030 yılına gelindiğinde şebeke sularına olan toplam talebin, o dönemki toplam arzın yüzde 40 daha üzerinde olacağını vurguladı.

Şehirlerde üretilen atıkların bugün yalnızca yüzde 2'sinin geri dönüşümünün sağlanabildiğini belirten Şıvka, "Halbuki akıllı atık toplama sistemleri ile maliyetlerde yüzde 43 civarında tasarruf sağlamak söz konusu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de akıllı şehirlerle birlikte insanların hayatlarına girmesi planlanan bulut teknolojileri, nesnelerin interneti, trafik çözümleri gibi uygulamalarla tasarruf imkanlarında da gelişmeler yaşanacağı anlatan Şıvka, "Örneğin Türkiye'de 30 tane büyükşehrini akıllı şehir kategorisine sokabilirse yılda 30 milyar lira tasarruf imkanı var." diye konuştu.

Aynı oturumda konuşan Mobil Telekominikasyon Operatörleri Derneği Genel Sekreteri Erhun Baş da akıllı şehirleri, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak doğal kaynakların verimli tüketilmesinin sağlanması suretiyle sürdürülebilir ekonomik gelişme ve daha yüksek bir hayat kalitesi sunan şehirler olarak tanımladı.

Şehirlerin akıllılaşma ihtiyacının evrilmesiyle mobil operatörlerin de eski hallerinden uzaklaştığını dile getiren Baş, şunları kaydetti:

"Mobil operatörler etraflarındaki şirket ekosistemlerini besleyerek ve Ar-Ge projelerini yürüterek makineler arası iletişim, nesneler arası internet gibi konulara dokunur hale geldiler. Bu nedenle büyük veri analizi konusunda da çalışmalar yürüterek şehirlerin akıllanmasında pay oynamaya başlamış durumdalar. Türkiye'nin farklı yerlerinde hayata geçirdikleri pilot projeler mevcut. Ayrıca mobil operatörler yerel yönetimlere de çok ciddi rehberlik etmeye hazırlar."

Baş, park süresinin kısalması, akıllı hastane veya akıllı otobüs durakları, sulama zamanlaması gibi alanları ise mobil operatörlerin katkı sağlayabileceği en önemli konular olarak sıraladı.

Muhabir: Muhsin Barış Tiryakioğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.