Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,531.50
BTC/USDT
69,714.00
BIST 100
9,066.92
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Türk milletinin kaderini de milletin kendisi belirleyecek

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Türk milletinin kaderini de milletin kendisi belirleyecek. Millet varsa kendi kaderini belirleyecekse buyursun belirlesin, ya demokrasi ya tek adam rejimi." dedi.

20.03.2017 - Güncelleme : 21.03.2017
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Türk milletinin kaderini de milletin kendisi belirleyecek

ORDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odasında muhtarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, referandum süreciyle ilgili düşüncelerini paylaşacağını, siyasi parti propagandası yapmayacağını söyledi. 

16 Nisan'da bir seçim yapılmadığını, bir anayasa değişikliğine ilişkin referandum yapılacağını aktaran Kılıçdaroğlu, söz konusu referandumda "evet" veya "hayır" denileceğini anımsattı. 

"Osmanlı'da 'millet' kavramı yoktu"

Kılıçdaroğlu, Osmanlı'da "millet" kavramı olmadığını kaydederek, "Cumhuriyetle beraber millet kavramı geldi. Ne diyoruz? 'Türk milleti' diyoruz. Türk milletinin kaderini de milletin kendisi belirleyecek. Biz Anayasa Mahkemesine bunun için gitmedik. Millet varsa kendi kaderini belirleyecekse buyursun belirlesin, ya demokrasi ya tek adam rejimi. Bu kadar basit. Demokrasi istiyorsanız 'hayır' diyeceksiniz. 'Hayır, demokrasiye gerek yok tek adam rejimi istiyoruz' diyorsanız gidip evet oyu kullanacaksınız." şeklinde konuştu.

"Bizim yeminimizde tarafsızlık yoktur"

"Başbakanlık niçin kalkıyor?" sorusunu soran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana başbakanlık var. Niye başbakanlık var? Çünkü cumhurbaşkanı tarafsız. Devletin tepesinde bir tarafsız kişi olması lazım, başındaki insanın tarafsız olması lazım. Başbakan tarafsız olamaz, bir partinin genel başkanıdır. Ben de tarafsız olamam. Ben de bir başka partinin genel başkanıyım. Devlet Bey? O da tarafsız olamaz. O da bir başka partinin genel başkanı. Bizim yeminimizde tarafsızlık yoktur. Milletvekillerinin yemininde de tarafsızlık yoktur ama cumhurbaşkanının yemininde tarafsızlık vardır. Çünkü 80 milyonu temsil edecek."

"Hayırlı bir iş olacaktır Türkiye için"

Muhtarlığın kurulmasının ve kaldırılmasının kanunla olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Şimdi devletin yönetimle işleyişiyle ilgili yetkiyi bir kişiye verdiğimize göre bir kişi arzu ederse, bir sabaha kalkar resmi gazetede okursunuz, bütün muhtarlar kaldırılmıştır. Bitti o kadar. Meclis'in yetkisi yok çünkü." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devletin arabasını kullanıyorlar, binlerce araba. Devletin uçaklarını kullanıyorlar, devletin parasını kullanıyorlar, devletin televizyonlarını kullanıyorlar, devletin forsunu kullanıyorlar. Meydan meydan dünya kadar para harcayarak 'Evet' propagandası yapıyorlar. Biz konuştuğumuz zaman belli televizyon kanalları bizi hiç görmüyor zaten, hiç görmüyor. Biz onlara çağrı yapıyoruz, 'Bizi de çıkarın oturalım, biz de konuşalım. Bize soru sorun'. Üstelik gazetecileri biz değil siz seçin. En zor soruları sorsunlar bize, en zor soruları ama korkudan çıkarmıyorlar, çıkaramıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar ben bu milletin ferasetine güveniyorum. Ne söylerlerse söylesinler ben bu milletin sağduyusuna güveniyorum ve 'Hayır' çıkacağına inanıyorum. Hayırlı bir iş olacaktır Türkiye için."

"Türkiye'nin tapusunu bir kişiye emanet ediyoruz"

Muhtarların da sorumluluğu olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bulunduğunuz mahallenin, köyün kanaat önderisiniz. Siz köyde ihtiyar meclisinden karar almadan köyün merasını tek başına satabilir misiniz? Biz Türkiye'nin tapusunu bir kişiye emanet ediyoruz. Bir kişiyi ikna ettiniz mi, kandırdınız mı en geç 24 saat içinde devleti ele geçiriyorsunuz. Nasıl olacak? Şu an bütün yetkileri başkana verdik diyelim, bütün müsteşarlar, bütün genel müdürler, bütün daire başkanları, bütün emniyet müdürleri, bütün büyükelçiler hepsini bir kararname ile 'tak' diye değiştirir. Meclis'ten kanun çıkarmaya gerek yok, tek kararname ile devleti ele geçireceksiniz. Bitti, bu kadar basit."

Muhabir: Eyüp Elevülü, Hayati Akçay

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın