Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.20
BTC/USDT
70,335.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Cerablus ve El Bab'a gelen huzur Afrin'e de gelecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Dün Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus'a ve El Bab'a gelen huzur inşallah yarın da Afrin'e gelecek." dedi.

14.03.2018 - Güncelleme : 14.03.2018
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Cerablus ve El Bab'a gelen huzur Afrin'e de gelecek

HATAY

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Dün Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus'a ve El Bab'a gelen huzur inşallah yarın da Afrin'e gelecek. Biz hükümet olarak oradaki altyapının yapılması noktasında, eksikliklerin giderilmesi noktasında operasyondan sonra orada yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında Başbakanımızın talimatıyla hazırlıklar yapıyoruz. İnşallah bu operasyonlar bittiğinde oradaki kardeşlerimize de bu hizmetleri sunacağız." dedi.

Tüfenkci, Hatay'da bir otelde düzenlenen "81 İlden Gelen Esnaf ile Buluşma" programında yaptığı konuşmada, Afrin'de bulunan kahraman Mehmetçiğe esnaf adına selamlarını iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Terörün sonunu getireceğiz, inlerine gireceğiz" dediğini hatırlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Gerçekten de hem yurt içinde hem de yurt dışında inlerine girdik, giriyoruz, terörün asla ve asla sınırlarımızda koridor oluşturmasına izin vermeyeceğiz dedik gerçekten de izin vermiyoruz. Biz Afrin'e kardeşlik adına, terörün zulmünden oradaki akrabalarımızı, kardeşlerimizi kurtarma adına gidiyoruz. Afrin bizim komşumuz, Afrin'de akrabalarımız var tıpkı Cerablus'ta, El Bab'ta olduğu gibi. Biz orada o insanları, o terörün zulmünden gerek PKK gerek DEAŞ gerek PYD'nin zulmünden kurtarmak için gittik ve Mehmetçiğimizin şefkatli ellerini onlara uzattık. Gittiğimiz her yerde terörden her temizlediğimiz yerleşim yerinde biz yardım elimizi uzattık, sağlık ekiplerimizle oradaydık, AFAD'ımızla oradaydık, bugün de esnaflarımızla oradayız, esnaflarımızın duasıyla oradayız. Esnafımızın gönlünden kopan, heybelerini doldurdukları yardımlarla illerinin sembolleriyle oradayız."

Hatay'a kadar gelen tüm esnafa teşekkür eden Tüfenkci, "Hatay'dayız, tek yürek, tek ses olarak devletimizin yanındayız." dedi.

Esnafın, 15 Temmuz'da milli iradeye sahip çıktığını ve hainlere gerekli dersi verdiklerini aktaran Tüfenkci, esnafın o gün nasılki milli iradeye sahip çıkıldıysa bugün de vatana sahip çıktıklarını vurguladı.

Bugüne kadar istikbal ve istiklal için canlarını feda eden şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Tüfenkci, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Afrin operasyonuyla bütün dünyaya ve milletimize devlet olarak teröre asla ve asla geçit vermeyeceğimizi, taviz vermeyeceğimizi bir kez daha gösterdik. Türkiye'nin hiç kimsenin toprağında gözü yoktur. Buna karşılık bu millet, kendi toprağına, istiklaline, istikrarına göz dikenlerinin başını da Allah'ın izniyle ezmesini bilir. Dün Fırat Kalkanı Harekatıyla Cerablus'a ve El Bab'a gelen huzur inşallah yarın da Afrin'e gelecek. Hükümet olarak oradaki altyapının yapılması noktasında, eksikliklerin giderilmesi noktasında, operasyondan sonra orada yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında Başbakanımızın talimatıyla hazırlıklar yapılıyor, İnşallah bu operasyonlar bittiğinde oradaki kardeşlerimize de bu hizmetleri sunacağız."

"Her zaman esnafımızın yanında olduk"

Tüfenkci, "Ekonomimiz zora mı gider?" diye endişelenenlerin bugün bu operasyonlarla ekonominin dara da zora da girmediğini gördüğünü aktardı.

İşinin başında bir hükümet ve esnafın olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Onun için kimse merak etmesin, eğer esnaflarımız buradaysa, ekonomiye sahip çıktılarsa bundan kimse endişe etmesin. Ekonomimiz de emin ellerde, yarınlarımız da emin ellerde. Yeter ki kimse istikrarı bozucu, birliğimizi ve beraberliğimizi bozucu hareketlere ödün vermesin." diye konuştu.

Yarınların bugünlerden çok daha iyi olacağını paylaşan Tüfenkci, bundan herkesin emin olmasını istedi.

Her zaman esnafı milletin çimentosu ve omurgası olarak gördüklerinin altını çizen Tüfenkci, şunları aktardı:

"Onun için her zaman da esnafımızın yanında olduk, yanında da olmaya devam edeceğiz. Esnaflardan gelen her talebi titizlikle takip ettik. Bundan sonra da takip etmeye devam edeceğiz. Bu toplantıdan sonra Hatay'da özellikle sivillere yönelik bu saldırılardan zarar gören sınır ilçelerimiz başta olmak üzere Hataylı ve Kilisli esnaf ve sanatkar oda başkanlarımızla ticaret sanayi odaları başkanlarımızla toplantı yapacağız. Onları dinleyeceğiz, taleplerini alacağız. Neler yapabiliriz onu konuşacağız. Esnaf ve sanatkarlarımıza biz bugüne kadar çok şeyler yaptık ama yeter mi biliyoruz yetmez, daha da yapacağız."

Tüfenkci, huzuru korumak için bir yandan terörle mücadele ettiklerini bir yandan da ekonomiyi büyütmeye, ülkenin refahını attırmaya çalıştıklarını anımsatarak, esnafı destekleme adına yapılan çalışmaları anlattı.

"İstiyoruz ki esnaf kardeşlerimiz de büyüsün"

Tüfenkci, 2002'de AK Parti hükümeti iktidara gelmeden önce Türkiye'nin faiz yükünün bilindiğini belirterek, o gün yüzde 47'lerde kredi kullanan esnafın bugün yüzde 4-5 bandında kredi kullanabilir hale geldiğini ve ayrıca 0 faizli kredi imkanı da sunulduğunu iletti.

Küçük sanayideki esnafın büyümesini istediklerini, bu noktada önemli kredi destekleri verildiğini hatırlatan Tüfenkci, "Onlar bulundukları illerde bir kardeşimize daha istihdam sağlasın istiyoruz. Onun için dedik ki biz küçük esnafa ne yapabiliriz? Büyüklere destek sağladık, Allah'a hamdolsun onlar kendi kulvarlarında gidiyorlar ama bir işçi, iki işçi çalıştıran küçük esnafımıza ne yapalım dedik. Dedik ki onlara da bir senden bir benden diyelim, eğer yeni bir işçi alacaklarsa onların da 6 aylık maaşını, SSK primini, vergisini hükümet olarak biz verelim dedik. Bunun niye yaptık? İstiyoruz ki o esnaf kardeşlerimiz de büyüsün, işini büyütsün, istihdama katkı sağlasın. Bunu başarılı olursa desteklemeye de devam edeceğiz. Onun için siz rahat olun, devletinize güvenin." dedi.

Tüfenkci, esnafa kolaylıklar sağlama adına yakında yeni bir paketi de paylaşacaklarının müjdesini verdi.

"Dünyanını dört bir tarafından sipariş alacaksınız"

Küçük esnafın da e-ticarette olması gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Onun için bir şeyler yapmamız gerekir dedik. Artık küçük esnafımızı da geleneksel iş yapan esnafımızı da bakkallık yapan esnafımızı da biz e-ticaret sitelerine hükümet olarak taşıyacağız. Sizler adına PTT ile iş birliği yaptık, sizin her bir dükkanınızın bir profilini oraya taşıyacağız ve PTT AVM'de yer alacaksınız. Dükkanınızda sattığınız ürünleri oraya yerleştireceğiz. Artık sadece Kilis'ten Hatay'dan veya Niğde'den değil dünyanın dört bir tarafından sipariş alacaksınız. Bu siparişlerin de kargosunu PTT indirimli yapacak, siz de o tüketicilere eriştireceksiniz. Onun için bunun inşallah tanıtımlarını da hep beraber yapacağız ve esnaflarımızı oraya taşıyacağız."

Tüfenkci, bu uygulamanın esnafa para kazandıracağını sözlerine ekledi.

Programın sonunda 81 ilden toplanan yardımların bulunduğu 3 tır, Afrin'e hareket etti.

Tüfenkci daha sonra sınır ilçelerinin esnaf, ticaret ve sanayi odaları, borsa ve esnaf kredi kefalet kooperatifi başkanlarıyla basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Muhabir: Lale Köklü

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.