Dolar
32.38
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,566.90
BTC/USDT
70,820.00
BIST 100
9,079.97
Politika

'Kadınların mücadelesi, bütün insanlığın özgürlük çabasının temelidir'

TBMM Başkanvekili Sancar, "Kadınların mücadelesinin sadece kadınların özgürlük mücadelesi olmadığını, bütün insanlığın özgürlük çabasının temeli olduğunu düşünüyorum." dedi.

08.03.2018 - Güncelleme : 08.03.2018
'Kadınların mücadelesi, bütün insanlığın özgürlük çabasının temelidir'

TBMM 

TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, "Kadınların mücadelesinin sadece kadınların özgürlük mücadelesi olmadığını, bütün insanlığını özgürlük çabasının temeli olduğunu düşünüyorum." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Mithat Sancar başkanlığında toplandı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Sancar, bugün söz isteyen tüm kadın milletvekillerine söz vereceğini ifade etti.

"Bugün erkekler biraz daha az konuşursa iyi olur." diyen Sancar, erkeklere, kadınların diliyle konuşmaları şartıyla söz vereceğini söyledi.

8 Mart'ın dünya kadınlarının, mücadele ile erkek egemen iktidara karşı özgürleşme çabası ve sembolü olduğunu ifade eden Sancar, dünyanın en köklü iktidarının erkek iktidarı olduğunun altını çizdi.

Erkek iktidarının, en uzun tarihine sahip iktidar olduğunu ve her alana sindiğini vurgulayan Sancar, "Erkeklerin de erkek egemen dilin kurbanı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kadın mücadelesinin sadece kadınların özgürlük mücadelesi olmadığını, bütün insanlığını özgürlük çabasının, temeli olduğunu düşünüyorum. Eğer bu erkek egemen iktidarı değiştireceksek, kadın dilinden, kadın dilinin barındırdığı özgürlük imkanlarından, kadın mücadelesinin inadından, ısrarından çok şey öğrenmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Sancar, yeni bir dünyanın ancak adil, eşit ve özgür bir dünya olursa "yeni" olabileceğini ifade etti.

Gündem dışı söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, AK Parti iktidarında kadınların sosyal, ekonomik, siyasi hayatın her alanında hak ettiği yerde olmasında reform niteliğinde adımlar atıldığını belirtti.

AK Parti'nin sadece Türkiye'de değil, dünyada kadın, erkek, çocuk, tüm insan hakları konusunda samimi ve kararlı bir duruş sergilediğine işaret eden Gözgeç, "Kadın hakları konusunda mangalda kül bırakmayan Batı medeniyetinin iki yüzlülüğünü bugün de Suriye'de Doğu Guta'da milyonlarca kadının katledilmesine sessiz kalmalarında, hatta bu zulme ortak olmalarında görüyoruz." dedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da kadınların her yıl 8 Mart'ta hatırlandığını ve çiçeklerle gönüllerinin alınmaya çalışıldığını ifade ederek, seneye de 8 Mart'ta Türkiye'nin kadın hakları konusunda kaçıncı sıraya gerilediğinin konuşulacağını ama konuşulanların ertesi gün unutulacağını dile getirdi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın da "12 Mart Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü"ne ilişkin yaptığı konuşmada, "Kara Fatma" olarak bilinen Erzurumlu Fatma Seher Erdem'in milli mücadelenin birçok cephesinde kahramanca yer aldığını, Nene Hatun'unun da 93 Harbi sırasında Erzurum'da Aziziye savunmasına katıldığını belirterek, tarihe not düşen kadın kahramanları andı ve Afrin'de mücadele kadın askerleri selamladı.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise şiddetsiz, barış içerisinde bir dünya için mücadele eden kadınlar arası dayanışmayı yükselten tüm kadınları selamlayarak, Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kerestecioğlu, 8 Mart etkinliklerine katılmak için alanlarda olacağını, bu nedenle Genel Kurulda bulunmayacağını belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, kadınların, gelecek nesillerin yetişmesinde yeri doldurulamayacak bir önemi olduğunu belirterek, "Dünyaya gelirken seçemediğimiz cinsiyetimizi ne dinimizde ne de Türk töresinde olmayan uydurulmuş sözlerle kutsamak, üstünlük arz etmek üzere kullanmak ve yaratılış gereği verilen kuvveti şiddete dönüştürmek büyük ahlaksızlık, insanlığa sığmayacak bir utanç vesilesidir." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Türkiye ve dünyada kadınların hak ettiği saygınlığı görmesini istediklerini vurgulayarak, kadınları erkeklerle eşit, arkasında değil yanında hatta önünde görmek istediklerini söyledi.

Altay ayrıştırma, ötekileştirme, kutuplaştırma politikaları ile kullanılan dil, yapılan icraat ve eylemlerin Türkiye'de en çok kadınları mağdur ettiğini dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, kadınları bir gün değil her gün baş tacı yapmak gerektiğini söyledi.

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Hazreti Muhammed'in, "Cennet annelerin ayakları altındadır" hadisini hatırlatarak, tüm dünyada kadınların, çocukların, kızların refah ve huzur içerisinde yaşaması için mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

8 Mart'tın Afrin'de mücadele eden askerlerin, annelerinin, eşlerinin de hatırlanacağı bir gün olmasını istediklerini aktaran Usta, tüm kadın şehitleri rahmetle andı.

Muhabir: Yıldız Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın