Dolar
32.34
Euro
35.20
Altın
2,160.82
ETH/USDT
3,413.30
BTC/USDT
65,920.00
BIST 100
8,718.11
Spor, Basketbol

Kadın basketbolunun 1 numarası belli oluyor

FIBA Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonu, Sopron'un ev sahipliğinde yarın Macaristan'da başlayacak.

19.04.2018 - Güncelleme : 19.04.2018
Kadın basketbolunun 1 numarası belli oluyor Grafik: AA/Kemal Delikmen

İSTANBUL - Ercan Çakar

Kadın basketbolunda Avrupa'nın kulüpler bazında 1 numarasının belli olacağı FIBA Avrupa Ligi Dörtlü Final'i, Macaristan ekibi Sopron Basket'in ev sahipliğinde yarın başlayacak.

Organizasyonda Sopron Basket'in yanı sıra Yakın Doğu Üniversitesi ile Rusya'dan UMMC Ekaterinburg ve Dinamo Kursk kozlarını paylaşacak.

Avrupa'nın kadın basketbolundaki en üst turnuvası olan organizasyonda bu 4 takım, şampiyonluk kupasını müzelerine götürebilmek için mücadele verecek.

Yakın Doğu Üniversitesi ilk kez oynayacak

Yakın Doğu Üniversitesi, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde ilk kez Dörtlü Final oynayacak.

Bordo-beyazlı takım, tarihinde ilk kez mücadele ettiği ligde Dörtlü Final'e yükselme başarısı gösterdi.

Türkiye'den Galatasaray'ın 2013-2014 sezonunda şampiyonluk yaşadığı Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe ise üç kez finalde kaybetti.

Kupanın tarihçesi

Kadınlar basketbolunun kulüpler düzeyinde 1 numaralı kupası niteliğindeki organizasyon, ilk kez 1958-1959 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla start aldı. Turnuvanın ismi, 1991-1992 sezonunda FIBA Avrupa Ligi olarak değiştirildi.

Organizasyonun 1959 yılında yapılan finalinde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ekibi Dinamo Moskova'yı hem evinde hem de deplasmanda yenmeyi başaran Bulgaristan temsilcisi Slavia Sofya, ilk şampiyonluk kupasının sahibi oldu.

Rekor Daugava Riga'da

Bu sezon 60. kez oynanacak organizasyonda SSCB dönemi ekiplerinden Daugava Riga, kırılması çok güç bir rekoru elinde bulunduruyor.

Letonya ekibi, Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla düzenlenen yıllarda SSCB bayrağı altında 12'si üst üste olmak üzere toplam 18 kez bu kupayı kazandı.

Daugava Riga'nın ardından en çok şampiyonluğu, 4'ü üst üste olmak üzere toplam 5 şampiyonluk elde eden İtalyan takımı AS Vicenza kazanırken, bu iki takımı 4 şampiyonlukla Sparta&K Moskova Region takip etti.

Bu kulvarda 2014 yılı Sekizli Final'ini zirvede tamamlayan Galatasaray, Türk ekipleri adına ilk ve tek şampiyonluğun sahibi oldu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.