"Avrupa Merkez Bankası'nın Atatürk fotoğraflı hatıra parası bastırdığı" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 19.09.2023

Sosyal medyada nominal değeri sıfır olan ve üzerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Anıtkabir resminin yer aldığı bir hatıra parasın fotoğrafı paylaşılarak,  paranın Avrupa Merkez Bankası tarafından basıldığı iddia edildi. Paylaşımın kısa sürede çok sayıda beğeni ve etkileşim aldığı belirlendi. 

Aynı iddianın daha öncede gündeme getirildiği tespit edildi.

BULGULAR

AA Teyit Hattı iddiaya konu olan hatıra parasını araştırdı. İddianın daha önce de gündeme gelmesi dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası'nın 1 Şubat 2019 tarihinde resmi X hesabından bir açıklama yaptığı anlaşıldı. Açıklamada, bankanın üzerinde Atatürk fotoğrafının yer aldığı hatıra parası basmadığı, hatıra parası basmak isteyen özel şirketlerin ise belli kurallar çerçevesinde bunu gerçekleştirebildikleri belirtildi.


Atatürk resminin yer aldığı ve nominal değeri sıfır olan bu hatıra parasının, bir Türk özel koleksiyoncusu olan Özgür Honça'nın fikriyle ortaya çıktığı belirlendi. Hatıra parası  Euro Banknote Memory bünyesinde bulunan 0 Euro Bank Notes adlı bir şirket ve Oberthur Fiduciaire isimli bir matbaa firmasının işbirliği ile 2019 yılının Ocak ayında Fransa'da yalnızca 5000 tane basılarak piyasaya sürülmüş. Bu hatıra parası, lisans sahibi sıfır nominal değerli Euro banknot konseptini yaratan bir Fransız şirketi olan Oberthur Fiduciaire ile işbirliği içinde basılmış. 

Atatürk resminin yer aldığı hatıra parası incelendiğinde üzerinde Euro Souvenir yazdığı ve üzerinde yer alan imzanın Euro Banknote Memory'nin Genel Müdürü Richard Faille'ye ait olduğu görülebiliyor. 

BULGU SETİ
  • Avrupa Merkez Bankası resmi X hesabından yaptığı açıklamada, Atatürk fotoğrafının yer aldığı hatıra parası basmadıklarını belirtti. 
  • Üzerinde Atatürk resminin yer aldığı bir hatıra parası basma fikri Türk bir koleksiyoner olan Özgür Honça'ya ait.
  • Hatıra parası, Euro Banknote Memory bünyesinde bulunan 0 Euro Bank Notes adlı bir şirket ve Oberthur Fiduciaire isimli bir matbaa firmasının işbirliği ile 2019 yılında basılmış.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Avrupa Merkez Bankası'nın üzerinde Atatürk fotoğrafının bulunduğu bir hatıra parası bastırdığı" iddiası doğru değil.