Bir şehir efsanesi

Teyit Hattı / 30.03.2023

Şehir efsanesi, bir toplumda gerçek olmadığı halde nesilden nesle aktarılan anlatıdır.

Detaylar anlatıcıya, zamana ve mekana göre değişebilir. Efsane kulaktan kulağa bambaşka bir hale gelebilir.

Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut'la ilgili bir anlatı da buna örnek. Şehir efsanesine göre; Yıldırım Akbulut bir gün şarkıcı Safiye Soyman'ı dinlemek için Maksim Gazinosu'na gider. O dönem Biz Ayrılamayız şarkısı çok popülerdir. Şarkının sözlerinde ise Eller ayırsa bile / Yollar ayırsa bile / Yıllar ayırsa bile / Biz ayrılamayız cümleleri vardır.

Safiye Soyman, Yıldırım Akbulut'a istediği bir şarkı var mı diye sorar. Yıldırım Akbulut "Sabile" şarkısını ister. Ancak Safiye Soyman bu şarkıyı çıkaramaz. Yıldırım Akbulut'tan şarkıyı mırıldanması rica edilir ve Biz Ayrılamayız şarkısını istediği anlaşılır.

Bu anlatının, Safiye Soyman dışında farklı sanatçılarla anlatılan çeşitli hallerine rastlanabilir. Safiye Soyman ise bir youtube programında kendisine sorulan bu soruyu “Yok öyle bir şey, kesinlikle yok” diye yanıtladı. Kaydın 24.55 / 25:23 dakika aralığına göz atılabilir.

Programcının soruyu aktarırken Yıldırım Akbulut'la eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna'yı karıştırmış olması da efsaneye yeni bir boyut katabilir.