Bursa'daki bulut deprem habercisi mi?

Teyit Hattı / 19.01.2023

Sıcaklık rekoru kırılan Bursa, bu sabah sıradışı bir güne uyandı. Gökyüzünde beliren bir bulut, görenleri şaşırttı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bursa’da beliren bir bulutun fotoğrafları; 'UFO bulutu', 'deprem bulutu', 'boyut kapısı' gibi yorumlara neden olarak sosyal medyada etkileşim aldı.

Bulut özellikle Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Kestel ve Gürsu gibi ilçelerde net bir biçimde görüldü.

Bulut sabah saatlerinde yaklaşık 1 saat boyunca dağılmadan gökyüzündeydi. Bulutu fark edenler fotoğraf çekip sosyal medyada çeşitli yorumlarla paylaştı.

Paylaşımlarda bulutla ilgili UFO bulutu, deprem bulutu, boyut kapısı gibi yorumlar görülüyor.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, bulutu, mevsim normallerinin üzerinde görülen sıcaklık değerleri ve 1999 Büyük Marmara Depremi'yle ilişkilendirdi.

BULGULAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde mercek bulutu hakkında bilgi mevcut.

Mercek bulutu, fön rüzgarlarının görüldüğü her coğrafyada oluşabilir. Daha çok Cirrocumulus, Altocumulus ve Stratocumulus tipi bulut çeşitleriyle anılır. Engebeden kaynaklı rüzgar dalgalanmasının sonucudur. Kuytuda aşağı doğru hareketli türbülans olduğuna işaret eder.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik,  mercek bulut türünün tepe ve dağ üzerinde oluşabileceğini açıkladı:

-       Yağış yapacak kadar güçlü bir sistemi yok. Yatay hareket eden bir hava dalgasının topoğrafyadaki yer şekillerine bağlı olarak yukarı seviyelerde suyun yoğunlaşmasıyla oluşuyor.

-       Mercek türü bulut, hareketli bir tür değil. Durağan görüntü sergiler. Bu türe genellikle yüksek kesimlerde rastlanır.

-       Meteorolojik olarak çok önemli bir bulut değil. Genellikle yer şekillerinden oluyor. Dağlarda ve tepelerin üzerinde oluşabilir. Dağların zirvelerinde daha çok görülür. Herhangi bir riski yoktur. Diğerlerinden tek farkı, hatlarının daha belirgin olması. Bu nedenle biraz daha farklı görünür diğerlerinden. O da suyun yoğunlaştığı katmanla ilgili.  

İnternette meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen'in bulutla ilgili değerlendirmeleri görülüyor. Bursa'nın dün sıcaklığı en fazla hisseden (25-26 derece) il olduğunu ve Nilüfer ile Orhangazi'de sıcaklık rekoru kırıldığını hatırlatan Şen, mercek bulutun yarın akşam şehre yağmur geleceğine işaret ettiğini belirtti. Şen bazen depremden biraz önce deprem çatlaklarından çıkan iyonların oluşturduğu bulutlar olabildiğini, 1999 depreminde o tür bulutların meydana geldiğini ancak yanlış anlaşılmamasını ve bu bulutun sıcaklık olduğunu gösteren bir bulut olduğunu söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Twitter'da "Merak etmeyin, ekiplerimiz görevlerinin başında. Herkese ışıl ışıl, mutlu günler dilerim" yazdı.  

Bulutla ilgili çok yoğun sosyal medya paylaşımının olduğu Nilüfer ilçesinin belediye başkanı Turgay Erdem de sosyal medyada bir paylaşım yaptı.

BULGU SETİ
  • Uzmanlar, Bursa'da rastlanan bulutun türünü açıklıyor.

  • Bulutun herhangi bir jeolojik olay ya da fay hattıyla ilgisi bulunmuyor.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Bursa'da beliren bulut için yapılan UFO bulutu, deprem bulutu ve boyut kapısı gibi yorumlar gerçeği yansıtmıyor.