"Büyükada'da orman yangını çıktı" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 17.08.2024
İstanbul

Son günlerde ülke genelinde çıkan çok sayıda orman yangınıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, basın açıklaması yaptı. Yumaklı, 6 orman yangınının aktif şekilde devam ettiğimi ve 69'unun kontrol altına alındığını belirtti. Orman yangınlarıyla ilgili güncel gelişmeler sosyal medyadaki etkisini korurken, akşam saatlerinde Büyükada'da orman yangını çıktığı yönündeki bilgiler endişeleri artırdı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) akşam saatlerinde Büyükada'da yangın çıktığı yönünde çok sayıda haber, video ve fotoğraf dolaşıma girdi. Bazı X kullanıcıları bölgeden gelen görüntüleri "İstanbul Büyükada'da orman yangını başladı." ifadeleriyle takipçilerine servis etti. 

İddia benzer bilgiler kullanılarak farklı sosyal medya kullanıcıları tarafından da paylaşıldı. İçeriklerden biri 20 binden fazla görüntülenme aldı. 

Paylaşımların altına yorum yapan bazı hesaplar, yangının metruk bir binada çıktığını ve herhangi bir ormanlık alanın alev almadığını yazdı. 

BULGULAR

İstanbul Valiliği, yangının basın ve sosyal medyaya yansımasının ardından bir açıklama yaptı. Yangının Nizam Mahallesi'ndeki 2 katlı ahşap bir binada saat 21.08'de çıktığı belirtilen açıklamada, alevlerin kontrol altına alındığı ve yangının çevreye sıçramasının önüne geçildiği ifade edildi. 

Açıklamada, "Yangını söndürme çalışmaları devam etmekte olup, yanan binanın ormanlık alana uzak olması nedeniyle yangının ormanlık alana sıçrama riski bulunmamaktadır." ifadesi kullanıldı.

İstanbul İtfaiyesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da yangının söndürüldüğü ve soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

BULGU SETİ
  • İstanbul Valiliği Büyükada'da çıkan yangınla ilgili bilgi verdi. 

  • Nizam Mahallesi'ndeki 2 katlı ahşap bir binada akşam saatlerinde yangın çıktığı belirtildi. 

  • Metruk binanın ormanlık alandan uzakta bulunduğu, alevlerin ağaçlık bölgeye sıçrama riskinin bulunmadığı ifade edildi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Büyükada'da orman yangını çıktı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.