"Fotoğraf düşen Ukrayna F-16 savaş uçağını gösteriyor" iddiası

Teyit Hattı / 27.09.2024
İstanbul

Sosyal medya platformlarında bağlamından koparılarak dolaşıma sokulan içerikler, kullanıcıların yanlış yönlendirilmesine neden oluyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Güney Afrika'daki Rus Büyükelçiliği'nin X (eski adıyla Twitter) hesabı, "Ukraynalı pilotlara F-16'larının nerede olduğunu sorduğunuzda." açıklamasıyla bir fotoğraf yayınladı. Söz konusu fotoğrafın, Ukrayna'nın düşen F-16 savaş uçağını gösterdiği iddia edildi. 

BULGULAR 

Teyit Hattı iddiaya konu olan fotoğrafı, arama motorları Google ve Yandex üzerinden tersine görsel aratma metoduyla tarattı. Fotoğrafın 16 Mayıs 2019'da, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneyinde eğitim uçuşu için havalanan bir F-16 savaş uçağının March Air Reserve Üssü yakınındaki bir ticari binaya düşmesinin ardından çekildiği ortaya çıktı.

F-16 savaş uçağının, Kaliforniya'nın güneyindeki March Air Reserve Üssü yakınlarındaki bir ticari binaya çarpmasının ardından yangın çıktığı öğrenildi.

F-16 savaş uçağının pilotunun, kazadan önce atlamayı başardığı ve kazanın meydana geldiği bölgede herhangi bir yaralanma ya da ölümün olmadığı bilgisine ulaşıldı.

Mayıs 2019'da düşen F-16 savaş uçağının orijinal fotoğrafında Ukrayna armasının bulunmadığı ve dijital müdahaleyle iddia fotoğrafına eklendiği anlaşıldı.

BULGU SETİ
  • Fotoğraf Mayıs 2019'da, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneyinde eğitim uçuşu için havalanan ve ticari bir binaya düşen F-16 savaş uçağını gösteriyor. 
  • İddia fotoğrafındaki Ukrayna arması, dijital ortamda eklendi. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Fotoğrafın düşen Ukrayna F-16 savaş uçağını gösteriyor" iddiası gerçeği yansıtmıyor.