"Fotoğraf, gerçek bir TÜBİTAK projesini gösteriyor" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 16.05.2024

Sosyal medyada arkaplanı araştırılmadan paylaşılan içerikler, yanlış anlamalara ve dezenformasyona neden oluyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te (eski adıyla Twitter) Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) logosunun bulunduğu bir proje görseli paylaşıldı. "Papaz Eriğini İmam Eriğine Çevirme" Projesi olarak adlandırılan düzeneğin "TÜBİTAK ödülü aldığı" iddiası öne sürüldü. Sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çeken paylaşımın, çok sayıda etkileşim aldığı görüldü.

İddianın daha önce de gündeme getirildiği görüldü. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı, gündeme getirilen görüntünün arka planını açık kaynaklardan araştırdı. Projenin üzerinde yer alan okul logosu araştırıldı. Logonun Mersin Mut Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne ait olduğu belirlendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 12 Kasım 2018 tarihinde yapılan Plan ve Bütçe Komisyonunda eski milletvekili Garo Paylan, eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a söz konusu proje hakkında sorular yöneltti.

Eski bakan Varank, "Papaz eriğini imam eriğine çevirme" projesinin 2016'da Mersin Mut Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde sunulduğunu ifade ederek başladığı cevabının devamında şunları söyledi: 

"Bahsi geçen proje, TÜBİTAK'a sunulan bir proje olmayıp okuldaki birkaç öğrencinin şaka amaçlı yaptıkları bir gösteri niteliğindedir. TÜBİTAK'ın bütçesinden herhangi bir harcama yapılmamıştır. Bu öğrencilerin bütün medyayı ve sayın vekilimizi trollemesini de ben başarılı buluyorum. Tebrik ediyorum kendilerini."

TÜBİTAK'ın resmi internet sayfasında yer alan, başvuru yapılan projeler listelerinde 2016 yılında yapılan başvurular arasında "Papaz eriğini imam eriğine çevirme" adlı bir projenin bulunmadığı tespit edildi.

BULGU SETİ
  • Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank projenin TÜBİTAK'a sunulmadığını, TÜBİTAK bütçesinden herhangi bir harcama yapılmadığını belirtti.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Fotoğrafın gerçek bir TÜBİTAK projesini gösterdiği iddiası doğru değil.