Fotoğraf maymun çiçeği virüsü bulaşan kişiyi mi gösteriyor?

Teyit Hattı / 16.08.2024
İstanbul

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim." açıklamasını yapmasının ardından özellikle dijital platformlarda doğruluğu teyitlenmemiş içerikler paylaşılmaya başlandı

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya uygulaması X'te bir fotoğrafın "maymun çiçeği virüsü" bulaşan bir kişiyi gösterdiği iddia edildi. Maymun çiçeği virüsü ile ilgili paylaşımlarda ve haber içeriklerinde söz konusu fotoğrafın kullanıldığı görüldü.Söz konusu fotoğrafın haber içeriklerinde kullanılmasının, kullanıcılar arasında yanlış anlaşılmaya yol açtığı tespit edildi. Fotoğrafın farklı dillerde de M çiçeği virüsü ile ilişkilendirilerek paylaşıldığı görüldü. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi. Tersine arama yöntemi kullanılarak aratılan fotoğrafın maymun çiçeği virüsü bulaşan kişiyi göstermediği tespit edildi. 

Söz konusu fotoğrafın, 2022'de İran'da düzenlenen protestolar sırasında av tüfeğinden çıkan saçmalarla vurulan bir adamı gösterdiği bulundu. İddiaya konu olan fotoğrafın 8 Kasım 2022'de bir makalede yer aldığı görüldüFotoğrafın altında "bir vatandaş saçma ile vuruldu" açıklamasının yer aldığı tespit edildi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin, fotoğrafın maymun çiçeği virüsüne yakalanan kişiyi gösterdiği iddiasıyla ilgili bir paylaşım yaptığı görüldü. DMM, söz konusu fotoğrafın virüse yakalanan birini göstermediğini, 2022 yılında İran'da protestolar sırasında av tüfeğinden çıkan saçmalarla vurulan bir adamı gösterdiğini belirtti. 

BULGU SETİ
  • Fotoğraf 2022'de İran'da düzenlenen protestolar sırasında av tüfeğinden çıkan saçmalarla vurulan bir adamı gösteriyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Fotoğrafın maymun çiçeği virüsü bulaşan kişiyi gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.