Fotoğraf Mezopotamya Kralı'nın mührünü mü gösteriyor?

Gaye Güllü / 04.10.2023
İstanbul

Etkileşim ve çıkar uğruna ortaya atılan iddialar zaman zaman kamuoyunun dezenformasyona maruz kalmasına neden oluyor. Bazen komplo teorilerine konu olan paylaşımlar bazen de kullanıcıları bilinçli olarak yanlış bilgilendirme amacı taşıyabiliyor. Sosyal medyada ise Mezopotamya Kralı'nın mührü olduğu iddia edilen bir fotoğraf paylaşıldı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Üzerinde ki bomba benzeri işlemelerle dikkat çeken fotoğrafın, eski dönemlerde kullanılan bir mühür olduğu öne sürüldü.

Söz konusu iddia, X'teki komplo teorisyenlerinin de ilgisini çekti.

Geçmiş dönemlerde yabancı kullanıcılar tarafından gündeme getirilen iddia, Facebook, TikTok gibi farklı sosyal medya sayfalarında da dolaşıma girdi.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı söz konusu fotoğrafı inceledi. Tersine görsel arama ve açık kaynak taraması yönteminden yararlanılarak fotoğrafın kaynağı belirlendi.

Araştırma sonucunda, bazı kullancıların fotoğrafı modern sanat eseri olarak değerlendikleri belirlendi.

Kullanıcının paylaşmış olduğu linke tıklandığında, mührün yakın dönemde tasarlanan Babil Silindir Mührü olduğu tespit edildi.

İddiaya konu görselin yer aldığı Acme Clockworks isimli sayfanın hakkında bölümü incelendiğinde,mührün tasarımcı Steven Parker'ın çalışmaları olduğu bilgisine ulaşıyoruz. Ayrıca, Acme Clockwork sayfasında Steven Parker'ın farklı çalışmalarının da sergilendiği belirlendi. Mezotopamya Kralı'na ait olduğu iddia edilen mührün ise sağ üst köşede yer aldığı görülüyor.

Söz konusu mührün Steven Parker tarafından tasarlandığı uluslarası kaynaklarda da kendine yer bulmuş. Ayrıca, bu yazıda mührün milattan önce 605 ila 562 yıllarına denk gelen II. Nebukadnezar'ın hükümdarlığından kalan bir esere göre yeni gözükmesine de değinilmiş. 

Steven Parker tarafından oluşturulan modern sanat eseri, hikayeleştirme unsuru kullanılarak daha ilgi çekici hale getirilmek istenmiş. 

BULGU SETİ
  • İddiaya konu mührün yakın dönemde tasarımcı Steven Parker tarafından tasarlandığı tespit edildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Fotoğraf Mezopotamya Kralı'nın mührü değil.