"Fotoğraf, Nasrallah'a ait yüzükleri gösteriyor" iddiası

Teyit Hattı / 30.09.2024
İstanbul

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 27 Eylül 2024'de İsrail ordusunun Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti. Nasrallah'ın vefatının ardından sosyal medyada bazı iddialar gündeme getirildi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada, İsrail'in saldırısı sonucu hayatını kaybeden Hasan Nasrallah'a ait olduğu iddiasıyla bir yüzük ve kağıt parçasının fotoğrafı paylaşıldı. İddiada, Nasrallah'ın bedeninin bu şekilde teşhis edildiği belirtildi. 

Sosyal medya kullanıcıları arasında hızla yayılan bu bilgi, çok sayıda profil tarafından paylaşıldı.

Fotoğrafın arka planı detaylıca incelendi. Görselin, daha önce 8 Ocak 2024'te hayatını kaybeden Hamas'ın Suriye askeri yetkilisi Hasan Okasha ile 1 Nisan 2024'te vefat eden İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ile ilişkililendirildiği görüldü. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı, iddia fotoğrafını inceledi. Fotoğraf, Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında tersine görsel arama metodu ile tarandı. Yapılan araştırmalarda, fotoğrafın güncel olmadığı ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve diğer iddialardaki kişilerle herhangi bir bağlantısının bulunmadığı tespit edildi.

Fotoğrafın, ilk olarak 5 Ocak 2024'te Arapça "Şehidimiz #Önder'den geriye kalanlar. Ebu Takva #Kasım gibidir" açıklama ve etiketleriyle paylaşıldığı belirlendi. 

Ardından 7 Ocak 2024'te yapılan bir başka paylaşımda da, Arapça "Mushtaq Kazem Al-Jawari. Haşdevani lakabı: "Ebu Takva el-Saidi" Geriye kalan tek şey bu!" şeklinde tekrar paylaşıldığı görüldü. 

Açık kaynaklardan yapılan araştırmalara göre, ABD'nin 4 Ocak 2024'te gerçekleştirdiği hava saldırısında, İran'a yakın Haşdi Şabi'ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi'nin liderlerinden ve Haşdi Şabi Bağdat Kuşağı Komutan Yardımcısı Ebu Takva es-Saidi'nin hayatını kaybetmişti. 

Öte yandan, iddia fotoğrafı her ne kadar Ebu Takva es-Saidi'nin ölümüyle ilişkilendirilmiş olsa da, Teyit Hattı bu eşyaların ona ait olduğunu doğrulayamadı.

BULGU SETİ
  • Fotoğrafın daha önce farklı iddialar ile gündeme geldiği görüldü.
  • Görselin güncel olmadığı ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve diğer iddialardaki kişilerle herhangi bir bağlantısının bulunmadığı tespit edildi.
  • Fotoğrafın, ilk olarak 5 Ocak 2024'te Haşdi Şabi Bağdat Kuşağı Komutan Yardımcısı Ebu Takva es-Saidi'nin vefatı ile ilişkilendirilerek paylaşıldığı belirlendi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Fotoğrafın, İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a ait olan eşyaları gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.