"Fotoğraf ve video Trump'a saldıran kişiyi gösteriyor" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 14.07.2024
İstanbul

Eski ABD Başkanı ve gelecek seçimlerdeki Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Pensilvanya eyaletindeki Butler kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu kulağından yaralandı. Trump'a karşı düzenlenen silahlı saldırı başta Amerikan toplumu olmak üzere dünyanın gündemine oturdu ve olayın detayları sosyal medya kullanıcıları arasında merak konusu oldu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

FBI tarafından süikast girişimi olarak nitelendirilen olayın ardından, saldırıyı Thomas Matthew Crooks isimli 20 yaşındaki bir kişinin gerçekleştirdiği açıklandı. 

İlk dakikalarda saldırgan olduğu öne sürülen çok sayıda kişinin fotoğrafı başta X (eski adıyla Twitter) olmak üzere dijital platformlarda dolaşıma girdi. Bazı sosyal medya kullanıcıları, saldırgana ait olduğunu iddia ettikleri uzun saçlı genç bir adama ait olan fotoğrafı takipçilerine servis etti.

Bu fotoğraftan kısa bir süre sonra aynı kişinin videosu da X'de dolaşıma girdi. Genç adamın videoda "Ben Thomas Matthew Crooks. Cumhuriyetçilerden ve Trump'tan nefret ederim. Peki, bilin bakalım ne oldu? Yanlış adamı yakaladınız." ifadelerini kullandı. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaların arka planını araştırdı.

Fotoğrafın, saldırıdan birkaç saat sonra @jewgazing isimli bir X kullanıcısının hesabından "Son dakika: Trump'a saldıran kişinin kimliği belli oldu." ifadeleriyle paylaşıldığı tespit edildi. 

Aynı kişinin sonrasında bir aracın içinde çektiği videoyu yine aynı hesaptan takipçilerine sunduğu anlaşıldı. Şahıs bu videoda, "Ben Thomas Matthew Crooks. Cumhuriyetçilerden ve Trump'tan nefret ederim. Peki, bilin bakalım ne oldu? Yanlış adamı yakaladınız." dedi. X'de dolaşıma soktuğu fotoğraf ve videoda giydiği tişörtlerin renklerinin aynı olması, her iki görüntünün de birbirine yakın zamanlarda çekildiği düşüncesini güçlendirdi.

Ayrıca saldırganın kendisi olduğuna dair yaptığı mizahi paylaşımlar başka sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek olduğu düşünülerek paylaşıldı.

Kendisi hakkındaki paylaşımlardan birini alıntılayan @jewgazing isimli kullanıcı, "Evet, burada ölüyorum. Yardım edin." yorumunu ekleyerek içerikleri alaya aldı. 

AA Teyit Hattı, paylaşımların yapıldığı @jewgazing isimli hesabın bu şahsa ait olup olmadığını araştırmak için arşiv taraması yaptı. Archive.today'de şahsın saldırı öncesi yaptığı bazı paylaşımların kayıtlarına ulaşıldı. 


BULGU SETİ
  • Eski ABD Başkanı Trump'a silahlı saldırı gerçekleştiren kişi öldürüldü. 

  • Fotoğraf ve video saldırıdan saatler sonra dolaşıma sokuldu. 

  • Şahıs içerikleri mizahi amaçla kendi hesabından paylaştı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Fotoğraf ve videodaki şahsın eski ABD Başkanı Donald Trump'a saldıran kişi olduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.