Görüntülerin Lübnan'da kaydedildiği iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 27.09.2024
İstanbul

Lübnan'da 17-18 Eylül tarihlerinde Hizbullah unsurlarının kullandığı telsiz ve çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında 748 kişi hayatını kaybetti. Bu süreçte ise sosyal medyada çok sayıda yanıltıcı görsel içerik dolaşıma sokuldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada dolaşıma giren bir video, "Lübnan'da bir patlama anı" iddiasıyla paylaşıldı. Görüntülerde, bir yerleşim yerinde meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktığı ve çevredeki insanların panik halinde bölgeden uzaklaştığı anlar yer alıyor. 

İddia, farklı kullanıcılar tarafından da benzer bilgilerle paylaşıldı. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı, iddia görüntülerini inceledi. Videolardan alınan ekran görüntüleri, Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında tersine görsel arama metodu ile tarandı. Yapılan araştırmalarda, videonun güncel olmadığı ve Lübnan'daki çatışmalarla bağlantısının bulunmadığı tespit edildi. Videonun, ilk olarak 31 Ağustos 2024'te dolaşıma sokulduğu tespit edildi. 

Kullanıcıların paylaşım altına yaptıkları yorumlarda, görüntülerin Yemen'in güneyinde bulunan Aden kentindeki bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen patlamaya ait olduğunu belirttikleri görüldü. 

Aden'de 31 Ağustos'ta meydana gelen akaryakıt istasyonu patlamasına ilişkin çeşitli görüntülere açık kaynaklardan erişmek mümkün. 

İddia videosu ile açık kaynaklarda yer alan görüntüler karşılaştırıldığında, patlamanın meydana geldiği yerleşim yerinin aynı olduğu gözlemlendi. 

- NE OLMUŞTU?

AA'nın konuyla ilgili yaptığı habere göre, 31 Ağustos günü Yemen'in Aden kentindeki El-Mansura ilçesine bağlı Et-Tıs'in Caddesi'ndeki akaryakıt istasyonunda büyük bir patlama meydana geldi. İstasyonda gaz yüklü bir lokomotifin yakıt boşaltırken infilak etmesi sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Patlama, kentin birçok noktasından duyuldu ve bölge halkı büyük korku yaşadı.

BULGU SETİ
  • Videodaki görüntülerin güncel olmadığı ve Hizbullah-İsrail arasındaki çatışmayla bağlantısının bulunmadığı saptandı.
  • Görüntülerin 31 Ağustos 2024'de Yemen'in Aden kentindeki El-Mansura ilçesindeki bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen patlamayı gösterdiği teyitlendi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Görüntülerin Lübnan'da kaydedildiği iddiası doğru değil.