"Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartı aidatlarının iade edileceğini açıkladı" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 16.07.2024

Sosyal medyada, kredi kartı aidatlarının iade edileceği iddiası sıklıkla gündeme getiriliyor. Anadolu Ajansı Teyit Hattı, benzer iddiaları daha önce de teyit etmişti.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kredi kartı aidatlarının iade edileceği iddia edildi. Paylaşımda, kredi kartı aidatlarını geri almak isteyenlerin, gönderide yer alan "Şimdi Başvur" düğmesine tıklayarak işlemlerini başlatabileceği öne sürüldü.

TARAFLAR NE DİYOR?

Sosyal medya kullanıcılarının konuyla ilgili yorumlarda bulundukları görüldü. 

BULGULAR

Kart aidatlarının iade edileceği iddiasında bulunan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait olduğu belirtilen Facebook hesabı incelendi. Profilin, "Turkiye Hazine Bakanligi" adıyla 8 Temmuz 2024'te açıldığı belirlendi. Ayrıca, profilde bakanlığın resmi logosu yerine Cumhurbaşkanlığı Forsu'nun yer aldığı görüldü. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın resmi Facebook profili inceledi. İddiayı ortaya atan hesabın bakanlığa ait olmadığı anlaşıldı.

Bakanlığın tüm resmi sosyal medyada hesapları ile resmi internet sayfası incelendi. İnceleme sonucunda, bakanlık tarafından kart aidatlarının iadesine yönelik herhangi bir açıklamanın yapılmadığı görüldü.

Kart aidatlarının iade edileceğini belirten sosyal medya paylaşımı incelendi. Paylaşımda yer alan yönlendirme bağlantısının "tckredikariade99.com" adresine çıktığı görüldü. Devletin resmi kurumları "gov.tr" uzantısını kullanıyor. Bu nedenle, bu uzantının güvenilir olmadığı ve oltalama amacıyla oluşturulduğu tespit edildi.

Son zamanlarda yayınlanmış Resmi Gazeteler de kontrol edildi. Ancak, kart aidatlarının iadesi hakkında alınmış herhangi bir kararın olmadığı belirlendi. 

Ayrıca, İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin daha önce benzer iddiaları yalanladığı ve kamuoyunu uyardığı tespit edildi. 

BULGU SETİ
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, kart aidatlarının iadesine yönelik bir açıklama yapmadı.
  • İddiada yer alan başvuru bağlantısının oltalama amacı taşıdığı belirlendi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kredi kartı aidatlarının iade edileceğini açıkladığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.