"İsrail BM askerlerine kimyasal silahla saldırdı" iddiası

Gaye Güllü / 14.10.2024
İstanbul

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), 10 Ekim'de İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 barış gücü askerinin yaralandığını duyurmuştu.

11 Ekim'de de İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesindeki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef almış, bir UNIFIL gözlem kulesi de Merkava tankı ile vurulmuştu. Saldırılarda 2 askerin daha yaralandığı bildirilmişti.

Birçok ülke İsrail'in UNIFIL güçlerine yönelik saldırılarını kınamıştı. Sosyal medyada ise İsrail'in saldırılarında kimyasal silah kullandığı iddiası kısa sürede gündem oldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te ( eski adıyla Twitter) İsrail'in Lübnan'da UNIFIL'e yapmış olduğu saldırılarda kimyasal silah kullandığı iddiası tartışma konusu oldu. 

Söz konusu iddia yabancı sosyal medya kullanıcılarının da gündemindeydi. 

BULGULAR

UNIFIL, resmi X (Twitter) hesabından İsrail'in saldırlarına yönelik yeni bir açıklama yayınladı.

UNIFIL'ın 13 Ekim'de yayınladığı açıklama incelendiğinde, İsrail'in saldırılarının ardından 15 Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü askerinin cilt tahrişi ve mide bulantısı gibi reaksiyoner sorunlar yaşadığına yönelik bilgilerin yer aldığı görüldü.

UNIFIL'ın kamuoyuna servis ettiği açıklamanın tamamı ise şu şekilde; 

"Bu sabah erken saatlerde, Ramyah'daki BM noktasındaki barış güçleri, üç müfreze IDF askerinin Mavi Hat'tan Lübnan'a geçtiğini gözlemledi. 

Sabah saat 4.30 civarında, barış güçleri barınaklardayken, iki IDF Merkava tankı mevzilerin ana kapısını tahrip etti ve mevziye zorla girdi. Üssün ışıklarını söndürmesini defalarca talep ettiler. UNIFIL'in irtibat mekanizmamız aracılığıyla IDF'nin varlığının barış güçlerini tehlikeye attığını söyleyerek protesto etmesinden yaklaşık 45 dakika sonra tanklar ayrıldı. 

Sabah 6:40 civarında, aynı mevkideki barış güçleri, 100 metre kuzeye, duman yayan birkaç el ateş edildiğini bildirdi. Koruyucu maskeler takmalarına rağmen on barış gücü askeri, dumanın kampa girmesinin ardından cilt tahrişi ve mide-bağırsak reaksiyonları da dahil olmak üzere etkilerle karşılaştı. Barış güçleri tedavi görüyor. 

Ayrıca dün IDF askerleri, Meiss ej Jebel yakınlarında kritik bir UNIFIL lojistik hareketini durdurarak geçişine izin vermedi. Kritik hareket tamamlanamadı. Birkaç gün içinde dördüncü kez, IDF'ye ve tüm aktörlere, BM personelinin ve mülklerinin emniyetini ve güvenliğini sağlama ve BM tesislerinin dokunulmazlığına her zaman saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatıyoruz. BM'nin bir pozisyonunu ihlal etmek ve bu pozisyona girmek, uluslararası hukukun ve Güvenlik Konseyi'nin 1701 (2006) sayılı kararının bir başka açık ihlalidir.

Barışı koruma görevlilerine yönelik herhangi bir kasıtlı saldırı, uluslararası insancıl hukukun ve 1701 sayılı Kararın ciddi bir ihlalidir. UNIFIL'in yetki alanı, operasyon alanında hareket özgürlüğünü sağlar ve buna yönelik herhangi bir kısıtlama, 1701 sayılı Kararın ihlali anlamına gelir. Bu şok edici ihlaller için IDF'den bir açıklama talep ettik."

BULGU SETİ
  • Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) İsrail saldırılarının ardından 15  UNIFIL askerinin cilt tahrişi ve mide bulantısı gibi çeşitli sorunlar yaşadığını açıkladı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"İsrail BM askerlerine kimyasal silahla saldırdı" iddiası doğru.