

Sosyal medyada ortaya atılan "müteahhit olmak için sertifika gerekmiyor" iddiası çok sayıda etkileşim aldı.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Twitter'da bir kullanıcı, "Deprem ülkesi Türkiye'de: kağıt toplamak için sertifika gerekiyor. Müteahhit olmak için sertifika gerekmiyor." iddiasında bulundu.
Ortaya atılan iddia, daha önce başka kullanıcılar tarafından da paylaşılmış.
BULGULAR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla, kağıt toplayıcılarının da aralarında bulunduğu atık toplayıcılarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mesleki statü ve itibarlarının arttırılması için 22.06.2022 tarihinde 2022/6 sayılı Bakanlık Genelgesi yayımlandı.
Atık Toplayıcıları Genelgesi'ne göre, herhangi bir işletmeye bağlı olmadan atık toplayıcılığı yapanlar belediyelere başvurarak Sıfır Atık Bilgi Sistemi'ne kayıt olup, "Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı" sahibi olabilecek. Bu karta sahip olmayanlar ise atık toplayıcılığı yapamayacak. İddiada bahsi geçen kağıt toplayacılarıyla ilgili durum bakanlığın resmi sayfasından paylaşılan bilgiye göre doğru.
Atık toplayıcıları topladıkları atıkları, belediyelerin atık getirme merkezi ve geri kazanılabilir atık aktarma merkezlerine ya da belediye sınırları içerisinde bulunan çevre lisanslı atık işleme tesislerine teslim edecekler. Atıklar burada tartılacak ve piyasa koşulları dikkate alınarak ödeme yapılacak.
Anadolu Ajansı Teyit Hattı, "Müteahhit olmak için sertifika gerekmiyor" iddiasını İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Sekreteri H. Kubilay Salihvatandaş'a sordu. Salihvatandaş, bir kişinin müteahhit olabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan müteahhitlik belgesi almasını gerektiğini söyledi. İnşaat yapmak isteyen müteahhitlerin karnesi olması gerektiğinin altını çizen Salihvatandaş, karnesi olmayanlara belediyelerin inşaat ruhsatı vermediğini ekledi. Müteahhitlik karnesinin de dereceleri olduğunu ve bu derecelere göre inşaatların metrekarelerinin belirlendiğini aktaran Salihvatandaş, karne olsa bile, belgenin müsaade ettiği ölçüde inşaat yapılabileceğini ifade etti.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 28'inci maddesine binaen hazırlanan 16 Aralık 2010'da ve 27787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yapı Müteahhitleri ile Şantiye Şeflerinin Kayıtları ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik'e göre, inşaat yapmak isteyen müteahhitlerin yetki belgesi numarası alması zorunlu.
Yine aynı şekilde 02 Mart 2019 'da ve 30702 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik'e göre, inşaat yapmak isteyen müteahhitlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurarak yetki belgesi numarası alması gerekli. Bir kişi müteahhitlik yetki belgesiyle ilgili başvuruyu yaptığında, başvuru sahibi, ekonomik, mali, mesleki, teknik yeterlilikleri dikkate alınarak değerlendirme süreçlerinden geçiyor.
İNDER Genel Sekreteri H. Kubilay Salihvatandaş, kişinin başvurusu kabul edildikten sonra, başvuru sahibinin en alt kademeden başlayarak inşaat yapmasına müsade edildiğini aktardı. Karne sahibi gereklilikleri yerine getirdikçe yükseliyor ve karnesine göre yapabileceği inşaatların metrekaresinin belirlendiğini kaydeden Salihvatandaş, müteahhitlik karnesi sahibi olanların bile, belgelerinin derecesinin müsade ettiği ölçüde inşaat yapabildiğini söyledi. Salihvatandaş konuya ilişkin Kocaeli Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün 11 Ağustos 2021 tarihinde resmi sitesinde Müteahhitlik Yetki Belgesi sınıfları için gereken belgeleri ve ücret bilgisini paylaştı.