"Kilis'e düşen top mermisine Türk Silahlı Kuvvetleri karşılık verdi" iddiası

Irmak Küçükaksu / 16.10.2024
İstanbul

Türkiye-Suriye sınırında çıkan bir çatışmadan seken RPG 7 mermisi, Kilis'te mayınlı araziye düştü ve yangın çıkmasına neden oldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) yapılan paylaşımlarda söz konusu merminin mayınlı alana isabet etmesinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) karşılık verdiği iddia edildi.

Bazı basın yayın organları, "Kilis'teki mayınlı bölgeye 2 havan mermisi düştü: TSK'dan anında cevap" gibi başlıklarla iddiayı haberleştirip okuyuculara servis etti. 

BULGULAR

Kilis Valiliği resmi X (eski adıyla twitter) hesabından, Suriye sınırındaki olaylara ilişkin basın açıklaması yayınladı. Söz konusu açıklamada, "Bugün saat 17.53 sıralarında Kilis merkez Akıncı köyü karşısında bulunan Suriye sınırları içerisindeki bölgede 2 SMO grubu arasında çıkan çatışmada bir RPG 7 roketi mayınlı alana isabet etmiş ve o bölgedeki bitki örtüsünde yangına neden olmuştur." ifadeleri yer aldı. Valilikten yapılan açıklamada, sosyal medyada dolaşımda bulunan ve iddiaya konu olan görüntülerin sınırın Suriye tarafına ait olduğu ve olayda Kilis'e yönelik herhangi bir saldırı gerçekleşmediği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada da, "Suriye sınırından Türkiye'ye yönelik saldırı gerçekleştiği" iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Açıklamada, Türkiye'nin sınırlarına yönelik herhangi bir saldırı bulunmadığı belirtilerek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) de Suriye'de yaşanan çatışmaya bir dahli bulunmadığı belirtildi. 


BULGU SETİ
  • Türkiye-Suriye sınırında çıkan bir çatışmadan seken RPG 7 mermisi, Kilis'te mayınlı araziye düştü ve yangın çıkmasına neden oldu. 
  • Kilis Valiliği, Kilis'e yönelik herhangi bir saldırının gerçekleşmediğini açıkladı.
  • DMM, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'de yaşanan çatışmaya bir dahli bulunmadığını bildirdi.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Kilis'e düşen top mermisine Türk Silahlı Kuvvetleri karşılık verdi" iddiası doğru değil.