Kokpit kapağında "temizlik sopası" iddiası

Teyit Hattı / 02.05.2023

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Türkiye'nin savaş uçağı KAAN'la ilgili yorumlar, sosyal medyada gündem yarattı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesabından paylaştığı Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı (MMU) KAAN'ın kokpit kapağının (kanopi) temizlik sopasıyla desteklendiği öne sürüldü.

 

İddia sosyal medyada çeşitli yorumlara neden oldu, etkileşim yarattı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı AA Teyit Hattı'nın ulaştığı İTÜ Uzay Mühendisliği ve ODTÜ Bilim Teknoloji mezunu olan havacılık, uzay ve savunma analisti Arda Mevlütoğlu, kanopide görülen sopanın uçaklarda kullanılan ve "hold open rods" olarak bilinen sabit tutucu çubuk olduğunu söyledi. Hold open rods terimi, kapının açık kalmasını sağlayan bir donanıma karşılık geliyor.

 

Mevlütoğlu, "(Hidrolik kol) Bazı uçaklarda kendiliğinden var. Bazılarına ekstra konuyor. Etkinliklerde tedbir amacıyla kullanılıyor. Ben etkinlikteydim, uçakta 2 motor var, F-16'da kullanılan motorların aynısı." dedi. Mevlütoğlu'nun sosyal medya paylaşımına da yorum yaptığı görülüyor.

Havacılıkta sabit tutucu çubuklarla kanopide güvenlik önlemi alındığına sık sık rastlanıyor.

Motor çalıştıran ve taksi yapan KAAN yüksek sürat taksi testlerinden sonra gökyüzüyle buluşacak. KAAN'la ilgili çeşitli görsellere ve bilgilere  Anadolu Ajansı'nın servis ettiği içeriklerden ulaşılabilir.

KAAN'ın pilot koltuğunda oturan Gökhan Bayramoğlu da Anadolu Ajansı'na yüksek sürat taksi testlerinden sonra uçağı uçuracaklarını belirterek "KAAN sadece bir uçak değil bir silah. Yerli ve milli yazılımlarımızla KAAN’ı donatacağız." dedi.

BULGU SETİ
  • KAAN'ın kokpit kapağını tutan temizlik sopası değil.

  • Uçaklarda sık sık kullanılan ve "hold open rods" olarak bilinen sabit tutucu çubuk.

  • Apronda 100 metre gittiği ileri sürülen uçak, yüksek sürat taksi testlerinden sonra gökyüzüne kavuşacak.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
KAAN'ın kanopisinde "temizlik sopası kullanıldı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.