NATO'nun Türkiye'nin Zafer Bayramı'nı kutlayan tweet'ini sildiği iddiası

Irmak Küçükaksu / 09.09.2022

NATO Müttefik Kara Komutanlığı'na ait @LANDCMD isimli Twitter hesabı, 30 Ağustos Salı günü saat 11.07'de Türkiye'nin Zafer Bayramı'nı kutlayan bir tweet attı. Tweet, Yunanistan'ın tepkisini çekti.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Söz konusu paylaşımda, Türkçe ve İngilizce "Zafer Bayramınız Kutlu Olsun" başlığı altında İngilizce "Bugün Türk bağımsızlığının 100. yıldönümü. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Zafer günü kutlamalarında NATO ve ötesindeki Türk müttefiklerimize katılıyoruz." ifadelerine yer verildi. Gönderide Milli Savunma Bakanlığı da etiketlendi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos Çarşamba günü yaptığı açıklamada, NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın Twitter hesabında yer alan kutlama gönderisinin "uygunsuz"  ve "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Yunanistan'ın NATO daimi temsilcisininin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg nezdinde resmi şikayette bulunduğunu duyurdu. Bakanlık, NATO'daki Yunan askeri makamlarının Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'na da benzer temsilde bulunacağını bildirdi. 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının ve sosyal medyada gelen tepkilerin ardından, Türkiye'nin Zafer Bayramı'nı kutlayan söz konusu tweet silindi.

BULGULAR

LANDCOM'un twitter hesabına girildiğinde 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla atılan kutlama mesajının silindiği görülüyor.

AA Teyit Hattı'nın ulaştığı NATO Kara Kuvvetleri'nin daimi karargahı NATO Müttefik Kara Komutanlığı, Teyit Hattı'na yaptığı açıklamada "@LANDCMD NATO Müttefik Kara Komutanlığına ait. Salı günü Türkiye'nin ulusal yıl dönümünü kutlayan bir mesaj yayınladık. Müttefiklerimizi ve ev sahibi ulusları tarihi günlerinde kutlamak adetten olsa da, bu tweet için seçtiğimiz kelimelerden pişmanlık duyuyoruz. LANDCOM, Türkiye'yi evi olarak görmekten gurur duyar ve Türkiye'nin ittifakımıza devam eden katkılarını vurgulamak için sabırsızlanıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

NATO Müttefik Kara Komutanlığı, Twitter hesabından da konuyla ilgili açıklamada bulundu.

İncelediğimiz LANDCOM Twitter hesabının daha önce de Fransız Ulusal Günü, Yunanistan Bağımsızlık Günü gibi üye ülkelerin ulusal yıl dönümlerini kutlayan gönderiler paylaştığı görülüyor.

TARAFLAR NE DİYOR? 

Tweet'in kaldırılması hem Türk medyasında hem de Yunan medyasında ele alındı. Haber, Türk Medyasında 'Yunanistan kızdı NATO tweet'i sildi… 30 Ağustos kutlama öfkesi', 'Yunanistan şikayet etti, NATO '30 Ağustos' paylaşımını sildi' başlıklarıyla sunuldu. Yunan Medyasında ise 'NATO Türkiye'yi tebrik eden gönderiyi sildi', 'Küçük Asya Felaketi: NATO, Türkiye'yi tebrik ederek tweet'i sildi' şeklinde yer aldı.

Türkiye, ayrıca, mesajın silinmesini NATO makamlarının dikkatine sundu ve durumun "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

BULGU SETİ
  • NATO Müttefik Kara Komutanlığı paylaşımın yapıldığı Twitter hesabının kendilerine ait resmi hesapları olduğunu teyit etti.

  • NATO Müttefik Kara Komutanlığı, Teyit Hattı'na yaptığı açıklamada "Türkiye'nin ulusal yıl dönümünü kutlayan bir mesaj yayınladıklarını fakat kelime seçimlerinden dolayı pişmanlık duyduklarını" ifade etti.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

NATO'nun Türkiye'nin Zafer Bayramı'nı kutlayan tweet'ini sildiği iddiası doğru.