"PAOK taraftarının stada Yunanistan bayrağı sokmasına izin verilmedi" iddiası

Çağdaş Çetindemir / 27.09.2024
İstanbul

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftasında Yunanistan temsilcisi PAOK'la oynadığı maç, 'bayraklara el konduğu' iddiasıyla gündem oldu

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Galatasaray, PAOK'la oynadığı maçı 3-1 kazandı. Maçla ilgili detaylar, Anadolu Ajansı'nın servis ettiği haberden öğrenilebilir.

Maç kapsamında PAOK taraftarının getirdiği Yunanistan bayraklarına polis tarafından el konulduğu iddia edildi.

İddia, yerli-yabancı medyada haberlere konu edildi ve sosyal medyada yer aldı; "Galatasaray – PAOK: Türk polisi, PAOK taraftarlarının Yunan bayraklarına el koydu" gibi ifadelerle sunuldu.

BULGULAR

Anadolu Ajansı, maçla ilgili süreci geniş bir ekiple takip etti ve gelişmeleri kamuoyuna duyurdu.

Yunanistan'dan 40 otobüsle gelen PAOK taraftarı, Edirne'de İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Gümrük ve polis ekiplerince kontrol edilen taraftarlar, kontrollerin ardından polis gözetiminde İstanbul'a doğru yola çıktı. Edirne Vali Yardımcısı ve İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili de taraftarı taşıyan otobüslerin geçişi sırasında alınan güvenlik önlemlerini takip etti.

Anadolu Ajansı Edirne Bölge Müdürü Salih Baran ve PAOK taraftarının Türkiye’ye gelişini takip eden Anadolu Ajansı Edirne Bölge Müdürlüğü’ne bağlı muhabir Cihan Demirci, Anadolu Ajansı Teyit Hattı adına iddiayı emniyet kaynaklarına sordu. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre PAOK taraftarlarının Türkiye’ye geçişi sırasında herhangi bir arama ya da bayrak-flama toplama işlemi gerçekleşmedi.

-       Karşılaşmayı izlemek üzere İstanbul’a gidecek olan PAOK takımı taraftarlarının Yunanistan’ın Kipi Sınır Kapısı’ndan Edirne İpsala Sınır Kapısı’na giriş yapmaları sonrası kolluk kuvvetlerince herhangi bir arama ya da bayrak, flama toplama işlemi gerçekleşmemiştir.

-       Güvenlik güçlerinin bölgede yer almaları, konuk taraftar grubunun trafikte güvenli ulaşımının sağlanmasına yöneliktir.

-       Güvenlik tedbirlerinin tümünde konuk taraftar grubunun sağlıklı bir şekilde İstanbul’daki sahaya erişimlerinin sağlanması amaçlanmıştır.

PAOK taraftarlarının İstanbul'da Rams Park'a girişiyle ilgili olarak da iddia, Anadolu Ajansı İstanbul Rutin Haberler Müdürlüğü'ne bağlı Emrah Gökmen tarafından İstanbul'daki emniyet kaynaklarına soruldu.
Emniyet kaynakları, PAOK taraftarlarının Yunanistan bayraklarının stada girişte toplanması gibi bir uygulama olmadığını söyledi.

Maç sırasında çekilen fotoğraflar incelendiğinde PAOK taraftarlarının bulunduğu tribünde Yunanistan bayraklarının açıldığı görülüyor.

Fotoğrafları çeken Anadolu Ajansı İstanbul Fotoğraf Haber Müdürlüğü'ne bağlı İsa Terli, fotoğraflarda görülen bayrak sayılarının çekildiği anı yansıttığını, PAOK tribününde farkla anlarda farklı noktalarda Yunanistan bayrağı açıldığını belirtti.

Maçla ilgili haber takibi yapan Anadolu Ajansı Spor Özel Haberleri Müdürlüğü'ne bağlı Emrah Oktay ise taraftarda çok sayıda Yunanistan bayrağı olduğunu gördüğünü ifade etti.

BULGU SETİ
  • Fotoğraflarda PAOK taraftarının tribünde Yunanistan bayrağı açtığı görülüyor.
  • Resmi kaynaklar, bayrak toplama uygulaması olmadığını belirtti.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Resmi açıklamalar ve fotoğraflar çerçevesinde "PAOK taraftarının Yunanistan bayrağına polis el koydu" iddiasının gerçeği yansıtmadığı görülüyor.