"Paylaşımın Kabe'nin en eski fotoğrafını gösterdiği" iddiası

Meltem Sarsılmaz / 20.08.2024
İstanbul

Sosyal medya platformlarında bağlamından koparılarak paylaşılan fotoğraflar görsel dezenformasyonun artmasına yol açabiliyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Dijital platform X'te (eski adıyla Twitter) bir görüntü "Kabe'nin en eski fotoğrafı" iddiasıyla paylaşıma sokuldu. Gönderi 1 milyondan fazla kez görüntülenirken binlerce beğeni aldı. Paylaşımın altına yapılan yorumlar incelendiğinde iddianın kullanıcılar arasında tartışmalara yol açtığı görüldü. İddianın daha önce de dolaşıma sokulduğu bulundu. 

BULGULAR 

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi. Tersine arama yöntemi kullanılarak söz konusu fotoğraf arama motorlarında taratıldı. Görüntünün, bir dizi sahnesine ait olduğu tespit edildi. 

İddiaya konu olan fotoğrafın, orijinal ismi "Farouk Omar" olan ülkemizde ise "Hz. Ömer" ismiyle bilinen diziden alınan bir sahne olduğu anlaşıldı. 

Söz konusu görüntünün dizinin jeneriğinde ve bölümlerinde yer aldığı görüldü

Kabe'nin ilk fotoğraflarının Mısırlı mühendis Muhammed Sadık Bey tarafından ıslak plakalı kolodyum kamera kulanılarak çekildiği tespit edildi

Muhammed Sadık Bey'in Mekke ziyaretinde1880 yılında kaydettiği fotoğraflar bulundu. 

Muhammed Sadık Bey'in Mısır ordusunda mühendis ve arazi ölçümcüsü olduğu aynı zaman Mısır hac kervanının haznedarı olduğu bu sebepten Hicaz'a birçok kez seyahat ettiği bilgisine ulaşıldı. 

Sadık Bey'in fotoğrafçılık başarılarının hem Arap hem de Avrupa dünyası tarafından tanındığı ve 1881'de Venedik Coğrafya Sergisi'nde altın madalya kazandığı görüldü.

BULGU SETİ
  • Söz konusu görüntü 'Hz. Ömer' adlı diziden alınan bir sahneyi gösteriyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Paylaşımın Kabe'nin en eski fotoğrafını gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.