"Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki maymun çiçeği vaka sayısı hakkında bilgi vermedi" iddiası

Çağdaş Çetindemir / 15.08.2024
İstanbul

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" oluşturduğu açıklanan maymun çiçeği (mpox) hastalığıyla ilgili olarak Türkiye'de toplumsal hassasiyet artıyor. Akıllardaki soru şu: Türkiye'de maymun çiçeği virüsü var mı?

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki olgu sayısı hakkında bilgi verilmediğini ileri sürdü.

TTB tarafından sosyal medya platformu X'te paylaşılan iddiayla ilgili içerik, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından beğenildi ve yeniden dolaşıma sokuldu.

BULGULAR

Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili güncel durum hakkında bilgi veren bir açıklama yaptı. Açıklama Sağlık Bakanlığı'nın sosyal medya hesabında 15 Ağustos'ta 13.21'de paylaşıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması, Anadolu Ajansı tarafından da servis edildi.

TTB’nin paylaşımının ise 15 Ağustos'ta 15.51'de gerçekleştiği görülüyor. Arada 2,5 saatlik bir zaman farkı bulunuyor.

TTB'nin paylaşımının içerik metninde ve içeriğe eklenen bilgi kartı görselinde şöyle yazıyor: "Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizdeki olgu sayısı hakkında bilgi verilmezken, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, ülkemizde 12 olgu tanımlandı."

TTB'nin içerik metninin son kısmında bir link var. Linkte bir bilgi notu yer alıyor. Bilgi notunda ise şu ifade yer alıyor: "Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizdeki olgu sayısı hakkında bilgi verilmemiştir. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, ülkemizde 2022'den bu yana 12 olgu tanımlanmıştır."

Kapsamlı bilgi notunda yer alan ve "2022'den bu yana" olarak ifade edilen zaman bilgisinin, içerik metninde ve bilgi kartında kırpıldığı görülüyor.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ise şu bilgi var: "Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır."  

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 9 Ağustos'ta Türkiye'de bu yıl herhangi bir maymun çiçeği vakasının tespit edilmediğini duyurdu. Açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili gerekli tüm önlemleri aldığı ifade edildi.

Anadolu Ajansı Teyit Hattı da "Türkiye'de maymun çiçeği vakası var mı?" başlıklı içerikte uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturan mpox virüsüyle ilgili gelişmeleri ele aldı. 

Çalışmada Türkiye'de geçmişte mpox virüsü hastalığının tespit edildiğine, hastaların izole edildiğine ve iyileştirildiğine dikkat çekilerek, Türkiye'de bu yıl mpox vakasının tespit edilmediğine yer verilmişti.

BULGU SETİ
  • TTB'nin, rapordaki ifadeyi kırptığı ve içerik metni ile bilgi kartında zaman bilgisine yer vermediği görülüyor.
  • Sağlık Bakanlığı, TTB'nin paylaşımdan 2,5 saat önce kamuoyunu bilgilendirdi.
  • Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin 9 Ağustos'ta benzer bir açıklaması bulunuyor.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'deki maymun çiçeği vaka sayısı hakkında bilgi vermediği iddiası gerçeği yansıtmıyor.