"Savcı, polisi tehdit etti" iddiası

Gaye Güllü / 18.10.2024
İstanbul

Sosyal medyada eksik bilgi veya gerçeği yansıtmayan iddialar eşliğinde dolaşıma sokulan görüntüler kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine neden olabiliyor. Bu nedenle kullanıcıların karşılaştıkları görüntü veya fotoğrafları kontrol etmesi dezenformasyonla mücadele de büyük önem taşıyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te (Twitter) Antalya'da bir savcının polisi tehdit ettiği iddia edildi. 

Paylaşımda, polis kontrol noktasında polise karşı geldiği görülen kişinin Antalya Cumhuriyet Savcısı olduğu ileri sürüldü. 1 milyondan fazla görüntülenme alan paylaşım kısa sürede tartışma konusu oldu. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı söz konusu iddiayı inceledi. Yapılan araştırmada, videoda polise karşı çıktığı görülen kişinin aslında savcı olmadığı anlaşıldı.

Videodan elde edilen kesitler Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında tersine görsel arama yöntemi ile tarandı. Araştırma sonucunda görüntülerin 2021 yılında yayınlandığı görüldü. 

Habere konu olan kişinin iddia videosundaki kişiyle aynı kişi olduğu tespit edildi. 

Haberin detayları incelendiğinde, olayın 17 Aralık 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde meydana geldiği görüldü. Haberde yer alan bilgiye göre savcıyım diyerek polise tehditlerde bulunan kişinin Manavgat Devlet Hastanesi'nde röntgen görevlisi olarak çalıştığı belirlenmiş ve gözaltına alınmış.

Manavgat Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen ve 1,17 promil alkollü olduğu belirlenen şahısa alkollü araç kullanmak suçundan bin 339 TL idari ceza uygulandığı ve sürücü belgesine de 6 aylığına el konulduğu anlaşıldı.

BULGU SETİ
  • Video güncel değil, Aralık 2021'den bu yana dolaşımda. 
  • Polise karşı çıkan kişi savcı değil, hastanede röntgen sorumlusu.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Savcı, polisi tehdit etti" iddiası doğru değil.