The Guardian gazetesi X'te paylaşım yapmayı bıraktı

Meltem Sarsılmaz / 14.11.2024
İstanbul

İngiltere merkezli günlük gazete The Guardian, resmi X  (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden 13 Kasım 2024'te bir açıklama yaptı. "Guardian neden artık X'te paylaşım yapmıyor?" başlığıyla yayınladığı yazıyla artık dijital platform X'te paylaşım yapmayacağını duyurdu. Guardian'ın paylaşımı 18 milyona yakın kullanıcı tarafından görüntülenirken, binlerce yorum aldı. Kullanıcılar Guardian'ın bu kararını sorguladı.

Peki The Guardian neden X'te paylaşım yapmayı bıraktı?

Aşırı sağ komplo teorileri, ırkçılık, ABD seçimleri ve Elon Musk

X platformunda olmanın faydalarının, olumsuzluklarından daha az olduğuna açıklayan Guardian editoryal ekibi, bu kararı aldığını bildirdi. X platformunda bulunan aşırı sağcı komplo teorileri ve ırkçılık gibi rahatsız edici içeriklerin bu kararın alınmasında etkili olduğu ifade edildi.  ABD başkanlık seçim kampanyaları ve X'in Elon Musk'ın siyasi söylemi ile şekillenmesinin X'i zehirli bir platform haline getirdiği de vurgulandı. Söz konusu paylaşımda sosyal medyanın haber kuruluşları için önemli bir araç olduğu ve yeni kitlelere ulaşmada yardımcı olduğu belirtilirken, X'in artık Guardian'ın çalışmalarını tanıtmada az rol oynadığı ifade edildi. The Guardian, ABD seçim kampanyasının X'in toksik bir medya platformu olduğunu vurguladığını ifade etti. 

X toksik bir medya platformu mu? 

Dijital mecralar, teknoloji çağının en önemli bilgi edinme platformlarıdır. Kullanıcıların en fazla zaman geçirdiği ve bilgi alışverişinde bulunduğu bu platformların bilgiyi nasıl aktardığı tartışma konusu haline geldi. Bilgi, bu platformlar sayesinde zaman ve mekandan bağımsız hızla yayılabildiği için güvenilirliği şüpheli hale gelmeye başladı. 

Twitter yeni adıyla X en fazla enformasyonun dolaşımda olduğu dijital platformların başında geliyor. Paylaşım miktarının çok fazla ve hızının çok yüksek olması da dezenformasyonun bu platformda yoğun olmasının sebeplerinden biri. Doğruluk kontrolü platformları, kullanıcılar ve X'in kendisi dezenformasyonun önlenmesi için önlemler alsa da yanıltıcı bilginin yayılması engellenebilmiş değil. 

Elon Musk Twitter'ı satın aldıktan sonra sadece ismini X yapmadı, platformda bir takım değişiklikler de gerçekleştirdi. Musk'ın platformu satın alması tartışmalara yol açarken X'in güvenirliliği ile ilgili de soru işaretleri oluşturmuştu. 

Musk, X'in içerik güvenliği ile ilgili kararlar alındığını ifade etse de Filisitin-İsrail çatışmasıyla ilgili X'te  dezenformasyon içerikli paylaşımların yoğun bir şekilde yapıldığı görüldü. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar X'teki doğrulanmış kullanıcıların yanlış ve temelsiz iddiaların %74'ünü ürettiğini gösterdi.