Trump suikastından önce kalabalık polisi uyardı mı?

Aras Fırat Tekeş / 19.07.2024
İstanbul

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin gelecek seçimdeki adayı Donald Trump, Pensilvanya eyaletinde gerçekleştirdiği bir miting esnasında suikast girişimine maruz kaldı. Miting alanına yaklaşık 140 metre mesafedeki bir yapının çatısında pusu kuran zanlı Crooks'un silahından çıkan mermiler Trump'ın kulağına isabet etti. Suikast girişimi sonrası başta Trump destekçisi Cumhuriyetçiler olmak üzere, sosyal medya kullanıcıları ve dünya basını miting alanındaki güvenlik zaafiyetinin sebebini sorguladı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Saldırı sonrası başta X (eski adıyla Twitter) olmak üzere, dijital platformlarda miting alanından çok sayıda video dolaşıma sokuldu. Bir videoyu dayanak gösteren Trump destekçileri, alandaki Cumhuriyetçilerin güvenlik güçlerini uyarmasına rağmen zanlı Crooks'a gerekli müdahalenin yapılmadığı ve saldırının önlenmediği yönünde iddialarda bulundu. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya dayanak olarak gösterilen videoyu bilgisayar ortamında inceledi. Alandakilerin zanlı Crooks'un şüpheli hareketleri hakkında uyarı yaptıkları an ve sıkılan ilk mermi arasında 1 dakika 26 saniye olduğu tespit edildi.

Suikasta 1 dakika 26 saniye

Öncelikle eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın sosyal medya hesabından paylaşılan miting alanındaki saldırının videosu bir kurgu programına aktarıldı. Saldırının Trump miting alanına geldikten 7 dakika 40 saniye sonra gerçekleştiği görüldü. İlk mermi sesinin duyulduğu an programdan alınan ekran görüntüsü üzerinde kırmızı çizgiyle işaretlendi.

Miting alanındaki Trump destekçilerinin, saldırı öncesi güvenlik güçlerini uyardıklarına dair dayanak olarak sunulan video ve canlı yayın kaydına ait ses kanalları bilgisayar ortamında senkron hale getirildi. 

Kalabalığın miting başladıktan 6 dakika 14 saniye sonra polislere "memur bey" şeklinde seslendikleri ve görevlileri Crooks'un çatıya çıktığı konusunda uyardıkları anlaşıldı.

Bu uyarıya rağmen müdahale edilmeyen zanlı Crooks'un 1 dakika 26 saniye sonra (7.40) silahını ateşlediği yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıkarıldı. 

Araştırma esnasında alandaki polisin uyarıldığına dair başka bir video daha dikkat çekti.

Zanlı Crooks tarafından ilk mermi ateşlenmeden "7 saniye 14 salise" önce Trump destekçilerinin "Adamın silahı var." şeklinde bağırdıkları anlaşıldı. AA Teyit Hattı'nın incelemesi sonucu, alandaki güvenlik güçlerinin saldırgana müdahale etmekte geç kaldığı açığa çıkartıldı. 

BULGU SETİ
  • AA Teyit Hattı, miting alanında kaydedilen çok sayıda videoyu bilgisayar ortamında analiz etti. 

  • Mitinge katılanların, polisi, saldırı anından 1 dakika 26 saniye önce uyardığı anlaşıldı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Zanlı Crooks ateş etmeden önce miting alanındaki Cumhuriyetçilerin güvenlik güçlerini uyardığı yönündeki iddialar doğru.