"Türkiye'nin BRICS'e üyeliği Hindistan tarafından engellendi" iddiası

Gaye Güllü / 24.10.2024
İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'dan İstanbul'a döndü. BRICS Zirvesi'nin ardından bazı kaynaklar Türkiye'nin üyeliğine yönelik iddiaları gündeme taşıdı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Almanya merkezli BILD Gazetesi, Türkiye'nin BRICS üyeliğinin Hindistan tarafından engellendiğini ileri sürdü.

İddia, Türkçe paylaşım yapan X (Twitter) hesaplarında da kısa sürede gündem oldu.

BULGULAR

İddiaya yönelik açık kaynaklar incelendiğinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin (DMM) iddiaların doğru olmadığına yönelik açıkla yayınladığı görüldü.

DMM tarafından yapılan açıklamada, iddianın doğru olmadığı, Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı BRICS Zirvesi kapsamında düzenlenen Genişletilmiş Liderler Oturumu'nda diğer ülkelerin üyelik sürecinin gündeme gelmediği belirtildi.

Açıklamada, "Zirvede BRICS topluluğunun genişlemesiyle ilgili süreç ele alınmamıştır. Dolayısıyla Hindistan'ın Türkiye'nin BRICS üyeliğine engel olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Resmi kaynaklar dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz." ifadeleri kullanıldı.

BRICS Nedir?

Haziran 2006'da düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRIC, 2010'da Güney Afrika'nın da katılmasıyla "BRICS" haline geldi.

Uzmanlar, özellikle kalabalık nüfus, güçlü sanayi ve zengin enerji kaynaklarıyla dünyanın önde gelen ülkelerini bünyesinde barındıran BRICS'in dünya düzeninde alternatif bir güç merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtiyor.

Birliğin gündeminde ise son dönemde yeni ortak bir ödeme platformu, yeni bir rezerv para ve dolarsızlaşma süreçleri son dönemde giderek daha fazla ön plana çıkarken, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bu yıl katılmasıyla daha da genişleyen birliğe 34 ülke daha katılım başvurusu yaptı.

BULGU SETİ
  • DMM tarafından yapılan açıklamada iddianın doğru olmadığı ve zirvede BRICS topluluğunun genişlemesiyle ilgili süreç ele alınmadığı belirtildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Türkiye'nin BRICS'e üyeliği Hindistan tarafından engellendi" iddiası gerçeği yansıtmıyor.