TUSAŞ'a saldıran kadın teröristin adı Farah Karim mi?

Aras Fırat Tekeş / 24.10.2024
İstanbul

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) Ankara'daki Kahramankazan yerleşkesine gerçekleştirilen terör saldırısında 5 vatandaşın şehit olduğunu, 22 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Terör saldırısına dünyanın birçok noktasından tepkiler yükselirken, bazı sosyal medya kullanıcıları olayla ilgili bağlamından kopartılmış bilgi ve görüntüleri sosyal medyada dolaşıma soktu. 

ARKA PLAN İDDİALAR

Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları, saldırıyı gerçekleştirilenlerden biri olan kadın teröriste ait olduğunu öne sürdükleri bir fotoğrafı takipçilerine servis etti. Fotoğraftaki kadının adının Farah Karim isimli PKK'lı bir terörist olduğu yazıldı.

İddia benzer ifadelere yer verilerek çok sayıda X kullanıcısı tarafından yeniden paylaşıldı ve on binlerce görüntüleme aldı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya konu olan ismi ve görseli açık kaynaklarda araştırdı. 

Paylaşımlarda yer alan fotoğraf 'Google, Yandex ve Yahoo' gibi çeşitli arama motorlarında taratıldığında aralarında Web sitesi ve Youtube içeriklerinin de bulunduğu çok sayıda unsura erişildi. Farah Karim isminin popüler bir bilgisayar oyununda yer alan kurgusal karakter olduğu anlaşıldı.

Bu oyuna dair çok sayıda video içeriğin, kullanıcılar tarafından kaydedilerek Youtube'de paylaşıldığı (01.57-02.11) görüldü.

Kadın teröristin ismi açıklanmadı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bugün resmi X hesabından yaptığı açıklamada erkek teröristin kimliğinin belli olduğunu açıkladı. Bakan Yerlikaya paylaşımında, "Dün TUSAŞ’ta meydana gelen hain terör saldırısında etkisiz hale getirilen erkek teröristin kimliği belli oldu. Hainin, PKK terör örgütü üyesi Rojger kod adlı Ali Örek olduğu tespit edildi. Diğer kadın teröristin kimlik belirleme çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

BULGU SETİ
  • İddiaya konu olan isim ve fotoğrafın bir bilgisiyar oyunundaki kurgu karaktere ait olduğu tespit edildi. 

  • İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kadın teröristin kimliğinin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
TUSAŞ'a saldıran kadın teröristin adının Farah Karim olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.