"UTTS ile ilgili sistem ekipmanı İsrail şirketi tarafından temin edilecek" iddiası

Teyit Hattı / 29.09.2024
İstanbul

Sosyal medyada, akaryakıt istasyonlarına kayıt dışıyla mücadele kapsamında taşıtların plaka bilgisinin otomatik iletilmesini sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili bir iddia öne sürüldü.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) yapılan bir paylaşımda, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili sistem ekipmanının İsrail şirketi tarafından temin edileceği iddia edildi. Söz konusu iddianın yer aldığı içerik, binlerce görüntülenme aldı.

BULGULAR

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, bazı medya organlarında yer alan "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili sistem ekipmanının bir İsrail şirketi tarafından temin edileceği" iddiasının asılsız olduğuna dair bir açıklama yaptı. Darphane'den yapılan açıklamada, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında sistem ekipmanlarının temin işinin İsrailli bir firmaya değil, İstanbul Bilişim Vadisi'nde bulunan yerli bir firmaya verildiği belirtildi. UTTS kapsamındaki hiçbir yazılım sürecinin, veri depolama hizmetinin veya donanım temininin İsrailli bir firma tarafından gerçekleştirilmediği bildirildi. Proje dahilindeki yazılım, donanım ve saha çalışmalarının, tamamen yüzde 100 Türk sermayeli, yerli ve milli bir firma tarafından yürütüldüğü bilgisi verildi. 

BULGU SETİ
  • Darphane, iddiayı yalanladı.
  • Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında sistem ekipmanlarının temin işinin İsrailli bir firmaya değil, İstanbul Bilişim Vadisi'nde bulunan yerli bir firmaya verildiği açıklandı. 
  • Proje dahilindeki yazılım, donanım ve saha çalışmalarının, tamamen yüzde 100 Türk sermayeli, yerli ve milli bir firma tarafından yürütüldüğü belirtildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"UTTS ile ilgili sistem ekipmanı İsrail şirketi tarafından temin edilecek" iddiası doğru değil.