"Video Avustralya'da görülen devasa kırkayağı gösteriyor" iddiası

Irmak Küçükaksu / 03.07.2024

Yapay zeka teknolojisi gün geçtikçe gelişirken, yapay zeka araçları tarafından üretilen sahte görüntüleri saptamak da zorlaşıyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) @_BirolALKAN isimli bir kullanıcı, Avustralya'da görüntülenen devasa boyutlara sahip bir kırkayağa ait olduğu iddiasıyla bir video paylaştı.

Milyonlarca görüntülenme alan iddia videosu, farklı kullanıcılar tarafından da paylaşılarak takipçilere sunuldu. 

BULGULAR

Teyit Hattı, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki devasa kırkayağın 'nadir rastlanan' görüntüsü iddiasıyla sosyal medya platformlarında dolaşan bu videonun arka planını araştırdı. Videodan alınan ekran görüntüleri arama motoru Google üzerinden taratıldığında, videonun ilk olarak @IXITimmyIXI isimli bir X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı tarafından 20 Haziran'da dolaşıma sokulduğu görülüyor. Bu kullanıcının paylaştığı orijinal videonun görüntü kalitesinin, iddia videosununkine göre daha yüksek olduğu fark ediliyor. Paylaşımın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: "Arthropleura - 2 metre uzunluğa kadar büyüyebilen, kırkayak benzeri dev bir eklem bacaklı. İyi geceler!"

Gönderinin altındaki yorumlara bakıldığında paylaşım sahibinin, videonun yapay zeka teknolojisiyle oluşturulup oluşturulmadığını soran bir kullanıcıya "evet" cevabını verdiği gözleniyor. Dev kırkayak videosunun gerçek olmadığı ve yapay zeka üretimi olduğu ortaya çıkıyor. 

Başka bir yorumda da paylaşım sahibi bahse konu olan videonun, girilen istemlere göre görsel ve video oluşturabilen yapay zeka (AI) uygulaması Runway'in Gen-3 Alpha aracı kullanılarak oluşturulduğunu açıklıyor.

Videonun etkileyici olduğunu belirten bir X (eski adıyla Twitter) kullanıcısına teşekkür eden gönderi sahibi, soyu tükenmiş eski yaratıkları görselleştirmekten ve bazen yenilerini yaratmaktan keyif aldığını ifade ediyor. 

Videonun yaratıcısı @IXITimmyIXI isimli kullanıcının, 21 Haziran'da sosyal medya platformu X'e (eski adıyla Twitter) iddia videosuna benzer yapay zeka üretimi başka bir kırkayak görüntüsü daha yüklediği görülüyor. Kullanıcı daha önceki yapay zekayla oluşturduğu videosuna geri bildirimde bulunanlara teşekkür ederek, kırkayak cinsi Arthropleura'yı gösteren daha gerçekçi bir video yaratma üzerine çalıştığını belirtiyor. 

Ayrıca, kırkayak videosunun yaratıcısının X'te (eski adıyla Twitter) yer alan biyografisinde kendisinin Amerikan yapay zeka (AI) şirketi Runway'de topluluk yöneticisi olarak çalıştığı ve yapay zeka danışmanı olduğu bilgisine ulaşılıyor. 


BULGU SETİ
  • Video yapay zeka (AI) uygulaması Runway'in Gen-3 Alpha aracı kullanılarak oluşturuldu. 
  • Videonun üreticisi, görüntülerin yapay zeka teknolojisiyle oluşturulduğunu doğruladı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Video Avustralya'da görülen devasa kırkayağı gösteriyor" iddiası doğru değil.