Video Hizbullah'ın Tel Aviv'deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı'nı vurduğu anları mı gösteriyor?

Irmak Küçükaksu / 28.09.2024
İstanbul

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasındaki gerilim sürerken, sosyal medya platformlarında bölgede yaşanan gelişmeler hakkında dezenformatif içerikler paylaşılmaya devam ediliyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter), Hizbullah'ın Tel Aviv'deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı'nı vurduğu anları gösterdiği iddiasıyla bir video dolaşıma sokuldu.

İddia videosunun ilk olarak, "Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda füzenin patlama anı" açıklamasıyla yabancı hesaplar tarafından paylaşıldığı görüldü. 

BULGULAR

Tel Aviv'deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı'nda çekildiği öne sürülen videonun başında, İspanyolcada "giriş" anlamına gelen "salidas" yazılı bir tabelanın yer aldığı fark edildi. 

Videoda patlamanın yaşanmasının ardından 40. saniyede, olay yerindeki bir görevlinin arkasında İspanyolcada "güvenlik" anlamına gelen "seguridad" yazılı sarı yeleği giydiğinin görülmesi dikkatleri çekti.

Bu iki ipucu videonun İsrail'in başkenti Tel Aviv'de çekildiği ihtimalini zayıflatırken, görüntülerin İspanya'da bir havalimanında meydana gelen patlama sonrası çekilmiş olabileceğini gösterdi.

Videodan alınan ekran görüntüleri tersine görsel arama metoduyla arama motorları Yandex ve Google üzerinden taratılınca, iddia videosunun Youtube'a "İspanya'da havalimanında patlama" açıklamasıyla 24 Ağustos'ta yüklendiği görüldü. 

Dijital medya ve dezenformasyon konusunda içerik paylaşan bazı yabancı sosyal medya kullanıcılarının, videonun İspanya'daki bir patlamayı gösterdiğini belirten yorumlarına rastlandı.

Teyit Hattı, iddiaya konu olan videonun İspanya'da yaşanan güncel bir patlamaya ait olabileceği ihtimali üzerine İspanyol basınını taradı. Ancak bu patlamaya ilişkin yerel ve uluslararası basında herhangi bir bilgiye veya habere ulaşılamaması, videonun gerçek bir patlamayı göstermediği olasılığını doğurdu.

Ardından söz konusu videonun bir film veya dizi sahnesini gösterebileceği ihtimali göz önünde bulundurularak, yakın zamanda vizyona giren İspanyol yapımı ve havalimanında yaşanan bir patlamayı konu olan Todos los nombres de Dios filminin görüntüleriyle iddia videosu karşılaştırıldı. 

Todos los nombres de Dios filminin havalimanı sahnesinde "giriş" anlamına gelen "salidas" yazılı tabelanın bulunması, iddia videosuyla benzerlik taşıyor. 

İddia videosunun 37. saniyesinden itibaren gösterilen sarışın kadının, filmdeki patlama sahnesinde figüran olarak yer aldığı görülüyor. 

İddiaya konu olan videonun 38. saniyesinde net bir şekilde görülen siyah arabanın, İspanyol yapımı filmde de patlama sonrası gösterilen arabalar arasında yer aldığı görülüyor. 

Bütün bu veriler değerlendirildiğinde, iddia videosunun Tel Aviv'deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı'nında kaydedilmediği ve görüntülerin 2023 yapımı Todos los nombres de Dios filminin çekimlerine ait olduğu sonucuna ulaşılıyor. 

BULGU SETİ
  • Video, 2023 İspanyol yapımı Todos los nombres de Dios filminin setinde çekildi.  
  • Filmdeki havalimanı patlama sahnesiyle, iddia videosunun görüntülerinin birebir uyuştuğu belirlendi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Video Hizbullah'ın Tel Aviv'deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı'nı vurduğu anları gösteriyor" iddiası doğru değil.