

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Marmara Denizi, İstanbul'un Silivri ilçesi olan 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Bilginin Doğrusu Cebinizde:
Yanıltıcı içerikler her yerde! Sosyal medyada önünüze düşen dezenformatif haberlerin doğruları her gün telefonunuza gelsin isterseniz, bağlantıya tıklayın: Teyit Hattı’nın WhatsApp kanalına katılın.
İstanbul'un yanı sıra çevre illerde de hissedilen depremin yerin 6,92 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
Deprem anında kaydedildiği iddia edilen görüntüler sosyal medyada kullanıcıların yanlış bilgilendirilmesine neden oldu.
ARKAPLAN VE İDDİALAR
X'te (eski adıyla Twitter) "İstanbul’da 6.3 şiddetinde deprem meydana geldi" açıklamasıyla paylaşılan görüntüler kısa sürede gündem oldu. İnsanların panik olduğu ve bir binanın yıkıldığı anları gösteren görüntülerin İstanbul’da kaydedildiği ileri sürüldü.
BULGULAR
AA Teyit Hattı videoyu inceledi. Tersine görsel arama yöntemiyle yapılan araştırmada, görüntülerin güncel olmadığı ve İstanbul’da kaydedilmediği belirlendi.
Videodan elde edilen kesitler; Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında tersine görsel arama yöntemiyle tarandı. Araştırmada, videonun ilk olarak Şubat 2023’te paylaşıldığı tespit edildi.
Araştırmada, görüntülerin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Şanlıurfa’da kaydedildiği anlaşıldı. 6 Şubat 2023’ten bu yana dolaşımda olan videonun çeşitli haber kaynaklarına da konu olduğu görüldü.
İstanbul'da 3 saatte 47 deprem meydana geldi
AFAD'ın internet sitesinden, AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, saat 12.13'te 3,9 büyüklüğündeki depremin sonrasındaki 3 saatlik süreçte 46 sarsıntı daha yaşandı.
Sarsıntıların en küçüğü İstanbul'un Silivri ile Büyükçekmece ilçeleri açıklarında 1,6 şiddetinde, en büyüğü ise Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde oldu.
Saat 12.19'daki 3,9 büyüklüğündeki depremden sonraki sarsıntılar ise sırasıyla saat 12.49'da 6,2, saat 12.51'de 5,9 ile 4,4, saat 13.01'de 4,8, 13.02'de ise 4,5 ile 4,9, 13.07'de ise 3,4 büyüklüğünde meydana geldi.
Depremlerin derinliği yaklaşık 6 ila 15 kilometre aralığında gerçekleşti.