"Video, İzmir'deki yangından kurtarılan köpeği gösteriyor" iddiası

Meltem Sarsılmaz / 16.08.2024
İstanbul

İzmir'e bağlı Yamanlar Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda dün akşam başlayan ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edilen yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle büyüdü.Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı İzmir'de dün başlayan ve halen devam eden yangına yönelik incelemelerde bulunmak üzere Ankara'dan İzmir'e hareket etti. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Dijital platform X'te (eski adıyla Twitter) bir köpeğin sahibi tarafından yangından kurtarılma anlarını gösteren videonun İzmir'de çekildiği iddia edildi. Paylaşım 42 bin kullanıcı tarafından görüntülenirken onlarca yorum aldı. 

BULGULAR 

AA Teyit Hattı iddianın arka planını inceledi. Söz konusu videodan alınan ekran görüntüsü tersine arama yöntemiyle tarandı. Videonun İzmir'de çekilmediği tespit edildi.

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre görüntünün, 14 Ağustos'ta İstanbul Eyüpsultan'da üst katı motosiklet tamirhanesi olarak kullanılan 2 katlı gecekonduda çıkan yangında, ev olarak kullanılan bölümde yaşayan kişi tarafından içeride kalan "Albay" isimli köpeğin alevlerin arasından kurtarılma anlarını gösterdiği tespit edildi.

Görüntünün farklı haber sitelerinde ve sosyal medya platformlarında da paylaşıldığı görüldü"Albay" isimli köpeğini yangından kurtaran ve o anları telefonuna kaydeden kişinin kendi sosyal medya hesabında da bu görüntüleri paylaştığı tespit edildiAA'nın haberine göre Eyüpsultan'da motosiklet tamirhanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

BULGU SETİ
  • Görüntüler Eyüpsultan'da çıkan yangında "Albay" isimli köpeğin sahibi tarafından kurtarılma anlarını gösteriyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Köpeğin sahibi tarafından yangından kurtarıldığı anların İzmir'de çekildiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.