"Video Trump'a suikast zanlısının etkisiz hale getirildiği anı gösteriyor" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 14.07.2024
İstanbul

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ı hedef alan suikast girişimi sonrası başta X (eski adıyla Twitter) olmak üzere sosyal medya platformlarına dağılan fotoğraf ve videolar dünya kamuoyunda kafa karışıklığına yol açtı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Türkçe haber paylaşımı yapan bir X kullanıcısı, saldırı sonrası mitinge katılanların bulunduğu kalabalık noktadan bir kişinin sağlık görevlileri tarafından taşındığı anların yer aldığı bir videoyu dolaşıma soktu. 

"Donald Trump'a suikast düzenleyen ve vurularak etkisiz hale getirilen saldırgan görüntülendi." ifadeleri ile servis edilen video, yaklaşık 900 bine yakın görüntüleme aldı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya konu olan videoyu inceledi.

Öncelikle ABD basınına yansıyan bilgiler ışığında zanlı Crooks'un mitinge katılan kalabalığın arasından suikast girişimini gerçekleştirmediği, bir yapının çatısında konumlandığı öğrenildi.

Anadolu Ajansı Grafik Haber birimi elde edilen bulgular ışığında Trump'ın konumunu, gizli servis ve saldırganın pozisyonlarını belirledi. Videodaki kişinin, şüpheli Crooks'un ateş açması sonucu yaralanan mitingdeki katılımcılardan biri olduğu anlaşıldı.

BULGU SETİ
  • Şüpheli Crooks, saldırıyı mitinge gelen kalabalığın içine gizlenerek değil, miting alanına yakın bir çatıya çıkarak gerçekleştirdi.

  • Video mitinge katılan ve merminin isabet ettiği bir Trump destekçisini gösteriyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun Trump'a suikast girişiminde bulunan ve etkisiz hale getirilen zanlıyı gösterdiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.