"Videonun ABD'deki Milton Kasırgası'nı gösterdiği" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 11.10.2024
İstanbul

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), Meksika Körfezi'nde güçlenerek Florida'ya yaklaşan Milton Kasırgası'nın son yüzyılın "en güçlüsü" olabileceği uyarısında bulundu. Eyalet geneline etkili olan kötü hava koşulları çok sayıda konut, kamu binası ve araca hasar verdi. Yetkililer, kasırga nedeniyle 14 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu süreçte ise bağlamından kopartılan çok sayıda video ve fotoğraf sosyal medya platformlarında dolaşıma sokuldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada bir video, "Yeni: ABD eyaletlerini tek bir kasırga değil, bir grup hortum vuruyor. Ölü sayısı şimdilik belli değil, milyarlarca dolarlık hasar tahmin ediliyor" iddiasıyla paylaşıldı. Videoda, bir yerleşim yerini etkisi altına alan kasırga ve hortum anlarının görüntüleri yer alıyor. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı, iddia görüntülerini inceledi. Videolardan alınan ekran görüntüleri, Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında tersine görsel arama metodu ile tarandı. Yapılan araştırmalarda, videonun güncel olmadığı ve ABD'denin Florida eyaletini etkisi altına alan Milton Kasırgası'nı göstermediği anlaşıldı. 

Videonun 2020 yılında kendini profesyonel fırtına avcısı olarak tanımlayan Ricky Forbes tarafından paylaşıldığı belirlendi. Forbes, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, videoyu 2014 yılında ABD'nin Nebraska eyaletinde kaydettiğini duyurdu. 

İddiayla ilgili araştırmalar derinleştirildiğinde, hortum görüntüsünün yer aldığı videonun uzun versiyonunun 2021 yılında Greg Johnson tarafından Youtube üzerinden paylaşıldığı belirlendi. 

Greg Johnson'ın Youtube kanalının hakkında kısmında, kendisinin de bir üyesi olduğu Tornado Chasers (Kasırga Avcıları) adlı bir gruptan bahsettiği görüldü. Johnson bu grubu, Kuzey Amerika'da en etkileyici fırtınaların peşinde koşan bir ekip olarak tanımladı. Ekibin üyeleri arasında Saskatchewan'dan Greg Johnson, Ricky Forbes ve Michigan'dan Chris Chittick'in yer aldığı anlaşıldı. 

"Tornado Hunter" ekibinin internet sayfasında yapılan incelemede, Greg Johnson, Chris Chittick ve Ricky Forbes'un 16 Haziran 2014'te Nebraska'daki kasırgayı birlikte takip ettikleri anlaşıldı. 

BULGU SETİ
  • Video, 2014 yılında ABD'nin Nebraska eyaletinde meydana gelen ikiz hortumları gösteriyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun ABD'deki Milton Kasırgasını gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.