"Videonun Türkiye'de kaydedildiği" iddiası

Teyit Hattı / 06.11.2024
İstanbul

Sosyal medya platformlarında takipçi sayısını artırma amacıyla bağlamından koparılarak ve doğruluğu kontrol edilmeden paylaşılan içerikler, dezenformasyona yol açabiliyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada, bir toplu taşıma aracında namaz kılan kişilerin görüntüsünün yer aldığı video dolaşıma sokuldu. Paylaşımda, bu videonun İstanbul'daki Marmaray'da kaydedildiği iddia edildi.

BULGULAR

Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı, iddia videosundan alınan ekran görüntülerini tersine görsel arama yöntemi ile aradı. Yapılan araştırmalar sonucunda, videonun bazı yerel Arapça haber siteleri tarafından haberleştirildiği görüldü. Bu haberlerde, videonun kaynağı olarak "@KareemTarek" adlı Facebook kullanıcısı gösterildi. 

Kareem Tarek'in Facebook hesabı incelendiğinde, kendisinin Mısır'ın başkenti Kahire'de yaşadığı bilgisine ulaşıldı. 

Tarek'in, 31 Ekim 2024 tarihinde bu videoyu Arapça "Kıble: Şubra/Al-Marj" ifadeleri ile paylaştığı tespit edildi. 

Açık kaynaklarda yapılan aramalar sonucunda, "Mısır," "Kahire" ve "Şubra/Al-Marj" anahtar kelimelerinin, Kahire'deki metro hatlarında bulunan Şubra El-Kheima ve El-Marg duraklarını işaret ettiği tespit edildi.

Fotoğraf haber yapmak amacıyla Vikipedi'den alınmıştır.

İddia videosundan alınan görüntü, Kahire metrosunun tasarımı ile karşılaştırıldığında, her iki metro iç dizaynının aynı olduğu tespit edildi.

Öte yandan, iddia videosundan alınan görüntü ile Marmaray'ın tasarımı karşılaştırıldığında, ulaşım aracının iç dizaynının farklı olduğu gözlemlendi.

BULGU SETİ
  • Video, 31 Ekim 2024'te Mısır menşeli bir hesap tarafından Facebook'ta paylaşıldı.
  • Görüntünün açıklamasında, Kahire metrosudaki iki durağın ismine yer verildi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun Türkiye'de kaydedildiği iddiası doğru değil.