"Fotoğraf CrowdStrike güncellemesi yapan kişiyi gösteriyor" iddiası

Meltem Sarsılmaz / 22.07.2024
İstanbul

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in bilişim sistemlerinde yaşanan aksaklıktan dolayı dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir yazılım sorunu meydana geldi.

Başta havayolu şirketleri, medya kuruluşları ve bankalar gibi çok uluslu şirketler CrowdStrike sistemlerinde yaşanan sorundan etkilendi. CrowdStrike'ın Üst Yöneticisi (CEO) George Kurtz, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada olayın siber saldırı olmadığını ifade etti.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Dijital platorm X’te (eski adıyla Twitter) bir kullanıcı "CrowdStrike'te ilk gün, küçük bir güncelleme yaptım ve öğleden sonra izin aldım" açıklamasıyla fotoğrafını paylaştı. 

Gönderi, yaşanan 'aksaklığın sorumlusunu gösterdiği iddiasıyla' hızlı bir şekilde yayıldı. Paylaşım yaklaşık 46 milyon kullanıcı tarafından görüntülenirken binlerce yorum aldı. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi. Gönderinin mizah amacıyla paylaşıldığı ve fotoğraftaki kişinin içeriği yapay zeka ile oluşturduğu anlaşıldı. Söz konusu kullanıcının sosyal medya platformlarında doğruluk kontrolü yapan biri olduğu ve yalan habere dikkat çekmek istediği belirlendi. 


Kullanıcının daha sonra sosyal medyada yaptığı başka bir paylaşım tespit edildi. Burada iddiaya konu olan görseli yapay zeka kullanarak oluşturduğunu açıkladığı görüldü.

"Dijital dezenformasyona dönüştü"

Vincent Flibustier isimli sosyal medya kullanıcısının bu paylaşımını ironi amaçlı yaptığı anlaşıldı. Flibustie, bu paylaşımı yaptıktan sonra gönderisi hızlı bir şekilde yayıldı. Farklı dijital platformlarda da paylaşılan gönderi çok fazla insana ulaştı ve tartışmalara yol açtı. 

Fotoğrafın ve açıklamasının yüksek etkileşim aldığını gören Flibustie mizahi paylaşımlarına devam etti. Gönderisinin altına ilerleyen saatlerde kovulduğuyla ilgili bir açıklama ekledi.  Flibustie, sonrasında doğru olmayan bu içeriğin neden bu kadar hızlı yayıldığıyla ilgili gözlemlerini paylaştı. Flibustie, yaşanan kesinti nedeniyle insanların bir suçlu arayışında olmalarının bu içeriği sorgulamadan doğru kabul etmelerine yol açtığını söyledi.  Onay yanlılığı etkisine de dikkat çeken Flibustie, içeriğin kullanıcılar tarafından başlangıçta mizah amacıyla paylaşıldığını ancak dijital dezenformasyona dönüştüğüne işaret etti. 


BULGU SETİ
  • Paylaşımın mizah amaçlı yapıldığı tespit edildi.                                                                                 
  • Vincent Flibustier isimli kullanıcının hiçbir zaman CrowdStrike'te çalışmadığı anlaşıldı.                                                                                                                                                               
  • Söz konusu fotoğrafın yapay zeka kullanılarak oluşturulduğu tespit edildi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Fotoğrafın CrowdStrike güncellemesini yapan kişiyi gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.