"Küresel siber kesinti yüzünden ABD'deki dev LED ekran bozuldu" iddiası

Teyit Hattı / 19.07.2024

Dünya genelinde, başta ABD merkezli hava yolu şirketleri olmak üzere birçok havalimanı ve bankada teknik aksaklıklar yaşandı. Bu aksaklıkların, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorunlardan kaynaklandığı açıklandı. Sosyal medyada ise olayla ilgili dezenformatif iddialar gündeme getirildi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada, ABD'nin Las Vegas şehrinde bulunan dünyanın en büyük LED küresi MSG Sphere'in Windows hata kodlu bir fotoğrafı paylaşıldı. Paylaşımda, LED kürenin dünya genelinde yaşanan teknik aksaklıktan etkilendiği iddia edildi.

İddianın daha önce de farklı kullanıcılar tarafından gündeme getirildiği görüldü. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı, iddiayı açık kaynaklardan araştırdı. Ancak, Las Vegas'taki LED kürenin Windows hata kodu gösterdiğine dair herhangi bir haberin bildirilmediği belirlendi.

İddia fotoğrafı incelendi. Las Vegas'taki LED kürenin orijinal fotoğrafı ile iddia fotoğrafı karşılaştırıldı.

İncelemede, LED kürenin şeklinde yamukluklar olduğu, Windows hata mesajının orantısız bir şekilde yazıldığı ve kürenin etrafında görülen mavi LED ışığın ise hataları kapatmak için kullanıldığı belirlendi.

İddia fotoğrafı, görüntülerin orijinalliğini ya da manipülasyonunu analiz eden bir platform olan 'FotoForensics' üzerinden incelendi. FotoForensics'ten elde edilen sonuçlara göre, LED kürenin üzerinde düzenlemeler yapıldığı ve içine Windows hata kodu metninin sonradan yerleştirildiği tespit edildi.

BULGU SETİ
  • İddia edilen olayın gerçek olmadığı tespit edildi. 
  • Söz konusu fotoğrafın dijital düzenlemeler kullanılarak oluşturulduğu belirlendi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Las Vegas'taki LED kürenin dünya genelindeki teknik aksaklıktan etkilendiği iddiası doğru değil.