Video, Türkiye'deki HAARP noktalarını mı gösteriyor?

Teyit Hattı / 18.11.2024
İstanbul

Sosyal medyada dikkat çekmek amacıyla bağlamından koparılarak gündeme getirilen içerikler yüzlerce kullanıcı tarafından paylaşılarak yayılıyor. Bu tarz içerikler kullanıcıları yanlış bilgilendirerek olumsuz duyguların açığa çıkmasına neden olabiliyor. Bu durum, sahte haberlerin ve komplo teorilerinin yayılmasına zemin hazırlıyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada, Marmara ve Trakya bölgeleri üzerinde işaretlenmiş alanların harita görüntüleri paylaşıldı. Videonun, Marmara ve Trakya bölgelerine bulunan HAARP noktalarını gösterdiği iddia edildi. Yaklaşık 1.4 milyon görüntülenme alan video, sosyal medyada dikkat çekti.

BULGULAR

Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı, söz konusu videodan alınan ekran görüntülerini tersine görsel arama yöntemiyle inceledi. Yapılan araştırmalar sonucunda videonun ilk olarak "@neycweather" adlı TikTok kullanıcı tarafından 29 Ekim 2024 tarihinde paylaşıldığı tespit edildi.

Videoyu paylaşan kullanıcının biyografisinde, kendisinin HAARP teknolojisini kullanarak hava tahmini yaptığını belirttiği görüldü. Ayrıca, iddia videosuna benzer çeşitli videoları paylaştığı gözlemlendi. 

İddia videosu detaylıca incelendi. Videonun altında bazı semboller dikkat çekti.

Açık kaynaklardan yapılan araştırmalarda, videonun hava durumu ve meteorolojik bilgileri görselleştirmek için kullanılan bir çevrimiçi platform olan "windy.com" üzerinden oluşturulduğu belirlendi.

Windy üzerinden dünyadaki son bir saatteki hava olaylarını ücretsiz kontrol edebilmek mümkün. Ayrıca, hava durumlarını gözlemleme imkanı tanıyan çeşitli seçenekler mümkün. Videoda görülen mavi noktaların ise, o bölgeye düşen yağış miktarını gösterdiği anlaşıldı. 

- HAARP nedir?

HAARP (Yüksek Frekanslı Etkin Kutup Işıkları Araştırma Programı), dünyanın dış katmanı olan iyonosferin özelliklerini ve davranışını incelemeyi amaçlayan bir girişim. Alaska, Gakona yakınlarında bulunan ve Ağustos 2015'te Alaska Fairbanks Üniversitesi'ne devredilen HAARP, iyonosferin incelenmesi için dünyanın en yüksek frekanslı vericisidir. HAARP ile ilgili bilgilere açık kaynaklardan erişilebilir. Detaylı bilgi için HAARP'ın resmi sitesi incelenebilir.

BULGU SETİ
  • Videonun, hava durumu ve meteorolojik verilerin görselleştirilmesi amacıyla kullanılan çevrimiçi platform "windy.com" üzerinden hazırlandığı tespit edildi.
  • Videoda görülen mavi noktalar, ilgili bölgeye düşen yağış miktarını gösteriyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun, Türkiye'deki HAARP noktalarını gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.