"Videonun Yunan adalarında patlayan yanardağı gösterdiği" iddiası

Meltem Sarsılmaz / 03.02.2025
İstanbul

Ege Denizi'nde son 48 saatte şiddeti 1,3 ila 4,8 arasında değişen 100'ün üzerinde sarsıntı tespit edildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi'nde meydana gelen depremler ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Ege Denizi'nde, 28 Ocak'tan itibaren yoğunlaşan depremlerin sayısının 400'ün üzerine çıktığını bildirdi.ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya uygulaması X'te (eski adıyla Twitter) paylaşılan bir videonun Ege’deki depremlere neden olan yanardağı gösterdiği iddia edildi.

Söz konusu paylaşım 650 binden fazla kullanıcı tarafından görüntülenirken dijital platformda tartışmalara yol açtı. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi.

İddiaya konu olan videodan alınan ekran görüntüsü arama motorlarında tersine arama yöntemi kullanılarak taratıldı. Videonun güncel olmadığı ve Yunanistan'da kaydedilmediği tespit edildi.

Görüntülerin Aralık 2024'te Endonezya'da çekildiği tespit edildi. Konuyla ilgili yapılan haberler incelendi. Videonun Endonezya'da bulunan aktif yanardağlarından Dukona Yanardağı'nın patlama anlarını gösterdiği bulundu. Videoyu da o sırada orada bulunan turistlerin kaydettiği görüldü. 

BULGU SETİ
  • Video, Aralık 2024'te Endonezya'da kaydedildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Videonun Yunan adalarında patlayan yanardağı gösterdiği iddiası" gerçeği yansıtmıyor.